Rootsi luureallikad kuulsid hädakutsungit neljapäeva õhtul, edastab ajaleht Svenska Dagbladet. Neliteist tundi hiljem, reede keskpäeval, teatati võõrast alusest Rootsi saarestikus Kanholmsfjärdeni piirkonnas mõnekümne kilomeetri kaugusel pealinnast.

Ajalehe andmetel on sidepidamine jätkunud ka pärast otsinguoperatsiooni alustamist Rootsi kaitsejõudude poolt. Sellele viitab saarestikus paikneva aluse ja Vene enklaav Kaliningradi raadiosaatjate vahel liikunud šifreeritud sõnumid.

Rootsi armee esindaja ütles, et ei saa infot ei kinnitada ega ümber lükata.

Hätta sattunud allveelaevaga on raske manööverdada, mis võib selgitada, miks alust reede pärastlõunal pinnal nähti. Ajaleht kirjutab, et kahjustada saanud allveelaev vajab tugilaeva abi, lisades, et Venemaa firmale kuuluv naftatanker NS Concordi nähti rahvusvahelistes vetes Stockholmi lähistel tiirutamas. Vaata naftatankeri liikumisi allolevalt kaardilt:


Reede õhtupoolikul Stockholmi saarestikus Rootsi kaitsejõudude alustatud operatsioon, mille eesmärgiks on kontrollida "usaldusväärsetelt allikatelt" saadud informatsiooni kahtlase veealuse tegevuse kohta, jätkub "seni kuni vaja", kinnitas laupäeval Rootsi sõjaväe pressiesindaja Jesper Tengroth.

Leht Aftonbladet teatas laupäeva keskpäeval, et sündmuskohal viibib mitu sõjaväekopterit, 10 kuni 15 sõjalaeva ning ka palju väiksemaid aluseid. "Sõjaväelased on väga ärevil, peaaegu hüsteerilised," kirjeldas päevapiltnik Urban Andersson sõjaväeoperatsioonil valitsevat õhkkonda.

Läbiviidava suuroperatsiooni juht Jonas Wikström rääkis õhtusel pressikonverentsil, et kaitsejõududel on kavas otsingupiirkonda suurendada ja kaasata lisaüksusi. Wikström ütles, et kahtlustatakse luuretegevust. Missiooni juht oli küllaltki kidakeelne, öeldes, et ei saa üksikasju avaldada.