Pärast maratonkohtumist Münchenis, mille eesmärk oli taaselustada rahuläbirääkimised, mis nurjusid eelmisel nädalal, kinnitasid riigid, teiste seas USA, Venemaa ja veel üle tosina riigi, oma kindlaks jäämist poliitilisele üleminekule Süürias, kui tingimused kohapeal paranevad, vahendab Reuters.

USA riigisekretär John Kerry tunnistas aga pressikonverentsil, et Müncheni kohtumisel võeti kohustusi ainult paberil.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles, et Venemaa ei peata õhurünnakuid Süürias. Lavrovi sõnul ei puuduta vaenutegevuse peatamine Islamiriiki ja Al-Nusra rinnet, mis on liidus Al-Qaidaga. „Meie õhu- ja kosmosejõud jätkavad tööd nende organisatsioonide vastu,“ ütles Lavrov.

Lavrovi sõnul peaksid rahuläbirääkimised Genfis jätkuma niipea, kui võimalik, ning nendest peaksid osa võtma kõik Süüria opositsioonirühmitused. Lavrov lisas, et vaenutegevuse peatamine on keeruline ülesanne.

Suurbritannia välisminister Philip Hammond ütles aga, et vaenutegevuse lõpetamine saab õnnestuda ainult siis, kui Venemaa peatab õhurünnakud Süüria valitsusvägede opositsioonivastase pealetungi toetuseks.

Süüria peamine opositsioonirühmitus tervitas reedel suurriikide plaani, kuid hoiatas, et kokkulepe peab osutuma efektiivseks enne, kui ühinetakse poliitiliste läbirääkimistega valitsuse esindajatega Genfis.