Assad ilmus esmaspäeval üle tüki aja avalikkuse ette, osaledes palvusel moslemite püha eid al-adha puhul Damaskuse Daraya eeslinna mošees, vahendab Associated Press.

Varem mässuliste käes olnud eeslinn alistus eelmisel kuul ning on pärast nelja aastat jälle valitsuse kontrolli all.

USA riigisekretäri John Kerry ja Venemaa välisministri Sergei Lavrovi laupäeval Genfis saavutatud relvarahukokkulepe võimaldab Süüria valitsusel jätkata rünnakuid Islamiriigi ja al-Qaidaga seotud Jabhat Fatah al-Shami, varasema Al-Nusra rinde vastu, kuni selle ülesande võtavad nädala pärast üle USA ja Venemaa.

Mässuliste kildkonnad on väljendanud kokkuleppe üle sügavaid reservatsioone.

Kokkuleppe tingimuste järgi peavad mässulised ja Süüria valitsus lõpetama teineteise ründamise. Kokkulepet on toetanud ka valitsuse liitlased Venemaa, Iraan ja Hizbollah.

Selle stsenaariumi muudab aga keerulisemaks see, et Jabhat Fatah al-Sham on kokku põimunud mitme teise võitleva rühmitusega.

Üks Kerry-Lavrovi kokkuleppe esmaseid eesmärke on võimaldada ÜRO-l luua abikoridorid Alepposse. Viimase 40 päeva jooksul on linnas lahingutes hukkunud üle 2000 inimese, sealhulgas 700 tsiviilisikut ja 160 last.

Vene või valitsuse õhurünnakud mässuliste käes olevale Idlibi ja Aleppo provintsile tapsid laupäeval üle 90 tsiviilisiku, teatas Süüria inimõiguste vaatluskeskus. Mässulised ja opositsiooniaktivistid küsisid seepeale pühapäeval, kas valitsust saab usaldada.

Mitmed varasemad relvarahud pole pidama jäänud.