1. Mida arvab viimastest arengutest Obama?

Obama administratsiooni hinnangul on karta, et Süüria "diil" on otseöeldult lihtsalt lobajutt ja ei maksa tegelikult midagi. CNNi allika sõnul oli John Kerry öeldu (et sõjategevust on võimalik vältida, kui viivitamatult keemiarelva arsenalist vabaneda – Venemaa ja Süüria poolt haarati võimalusest muidugi ka kinni) näol tegemist retoorikaga ja kindlasti mitte administratsiooni ametliku pakkumisega. Obama enda sõnul peab aga ka seda võimalust siiski hoolikalt kaaluma.

Kõige olulisem on hetkel täna õhtupoolikul (Eesti aja järgi kolmapäeva varahommikul kell 4) algav president Barack Obama avalik pöördumine – edasisest tegutsemisest ja võimalikest rünnakuplaanidest räägib ta televisiooni vahendusel ligi ööpäev pärast Süüria välisministri pakkumist.

Obama seisukoht on aga väidetavalt endiselt sama – režiimi on vaja sõjaliselt karistada.

2. Kas rünnakuga on võimalik viivitada?

Just seda arvab Washington – et Putini ja Assadi eesmärk on lihtsalt USA sõjategevust edasi lükata ja et tegelikult ei taha Assad keemiarelvadest loobuda. Obama administratsiooni rünnakut toetav lobitöö jätkub seetõttu aina tugevama auruga.

3. Kuidas läheb Obama ettepanekul Süüriat rünnata?

Nirult, kui mitte öelda kohutavalt. Esialgsetel andmetel ootab Obamat hääletusega häving. ESINDAJATEKODA: suisa 238 saadikut kaldub ütlema EI ja ainult 41 JAH – 154 saadikul pole aga endiselt seisukohta. SENAT: viimastel andmetel kaldub 37 senaatorit ütlema EI ja 28 senaatorit JAH – 35 pole aga endiselt seisukohta. (Andmed: Huffington Posti – kliki siia ja vaata täpsemalt!)

Kuna hääletus tundub põhja minevat, jahub Ameerika meedia juba mitmendat päeva presidendi võimalusest minna sõtta (pidada sõjategevust 60 päeva) ilma kongressi loata. Sellegipoolest ei kõla see variant ühegi analüütiku meelest hästi.

Aga nagu juba teada, jätkub Valge Maja lobitöö järgnevatel päevadel hoogsalt! Millal kongress otsustab? Seni arvati, et lõpphääletust on oodata juba sel nädalal, aga pärast juttu võimalikust "relvadiilist" on kindlasti oodata hääletuste edasilükkamist.

4. Kas Ameerika toetab Obamat?

EI! Obama toetusreiting välisteemadega tegelemisel on rekordmadal – 40%.

Jah mis siis veel Süüriast rääkida – ainult 10% ameeriklastest on presidendiga Süüria teemal täiesti päri. Ligi 70% arvab, et Süüria ründamisega ei saavutata midagi. Aga! Ligi 80% ameeriklastest on siiski veendumusel, et keemiarünnaku taga on al-Assadi režiim. (Andmed: CNN ja ORC - kliki siia ja vaata lähemalt!)

5. Mida arvab viimastest arengutest muu maailm?

Endiselt võib öelda, et peaaegu keegi (va. Prantsusmaa, kes on aga samuti üha vaoshoitum) ei toeta operatsiooni puhul Ameerikat sõjaliselt. Teema, millest administratsioon just heameelega rääkida ei soovi. Kui aga rääkida veel keemiarelva arsenali loovutamisest, siis maailma reaktsioon on rahulolev.

Briti peaministri David Cameroni sõnul on tegemist „äärmiselt teretulnud sammuga“ ja seda „tuleb täitmisel kindlasti tervitada“.

Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius väljendas „huvi ja ettevaatlikkust“ Moskva ettepanekuga. „Prantsusmaa esitab täna ÜRO Julgeolekunõukogule resolutsiooni Süüria keemiarelvaprogrammi kohta,“ lisas ta.

Kes on vastu? Bashar al-Assadi vastu võitlev kohalik opositsioon.

„Sekkumisotsus oli kindel, kuid nüüd on olukord täielikult muutunud,“ ütles Süüria Rahvuskoalitsiooni esindaja Monzer Makhous täna nördinult. „Moskva ettepanek anda Süüria keemiaarsenal rahvusvahelise kontrolli alla on Damaskuse režiimile nagu jumalast saadetud võimalus õhurünnakutest pääseda.“

„Sergei Lavrovi ettepanek on poliitiline manööver ja osa kasutust venitamistaktikast, mis toovad Süüria rahvale vaid uusi ohvreid ja kannatusi.“