Muallem ütles usutluses Briti ajalehele The Independent, et USA võib kasutada Süüriat Iraani mõju kärpimiseks Lähis-Idas ning et Ühendriigid liialdavad Teherani tuumavõimega eesmärgil müüa relvi Pärsia lahe riikidele, vahendab BNS.

"Usume, et USA on Süüria-vastases mängus peamine toimija, teised on vaid Ameerika [Ühendriikide] tööriistad," ütles Muallem usutluses.

Vastates küsimusele, kas USA kasutab Süüria kriisi Iraani vastu, viitas Muallem Washingtoni mõjuka mõttekoja Brookingsi instituudi hiljutisele uurimusele, mille kohaselt "Iraani ohjeldamisel tuleb alustada Damaskusest".

"Mitu lääne diplomaati ütles meile kriisi algul, et peamised elemendid selle taga on suhted Süüria ja Iraani, Süüria ja Hizbollah´ ning Süüria ja Hamasi vahel," osutas Muallem kahele Teherani-lähedasele islamistlikule organisatsioonile. "Kuid keegi pole meile öelnud, miks on Süürial keelatud suhete edendamine Iraaniga, kui enamikul Pärsia lahe riikidel on Teheraniga väga olulised suhted."

Muallem süüdistas USAd ka Süüria ülestõusnute varustamises sidevahenditega ning väitis, et Ühendriigid mahitavad terrorismi.

Välisminister tõrjus spekulatsioone, et Assadi režiim võib oma võimu edasise nõrgenemise korral võtta kasutusele keemiarelva, kinnitades, et valitsuse kohus on "kaitsta oma rahvast".