Eelmise aasta alguses oli valitsusvägede käes vaid 17 protsenti riigi territooriumist, kuid pärast rida pealetunge on mässulised paljudest nende kantsidest välja löödud, mis annab Assadi valitsusele kontrolli kahe kolmandiku üle riigist, vahendab AFP.

„Meie võidupäev on lähedal,” kirjutas Assad avalikus kirjas sõjaväelastele. „Nad (mässulised) olid lõpuks sunnitud lahkuma – alandatuna, tagasilööduna, sabad jalge vahel – kui te andsite neile maitsta kibedat kaotust.”

Suur osa territooriumist võeti tagasi ilma maapealse võitluseta, sest mässulised nõustusid vastumeelselt oma puruks pommitatud enklaavidest lahkuma Vene vägede kaitse all olnud konvoides.

Armee pealetunge on toetanud Vene õhurünnakud, Iraani sõjalised nõuandjad ning relvarühmitused Liibanonist, Iraanist, Iraagist ja Afganistanist.

Valitsusväed tegelevad nüüd viimaste mässuliste vastupanukollete likvideerimise ja džihadistide territooriumi hõivamisega lõunas, kust Assadi-vastane ülestõus 2011. aastal algas.

Eelmisel nädalal lubas Assad samasugust pealetungi mässuliste ainsa allesjäänud kantsi, Idlibi provintsi vastu riigi loodeosas.

Liitlane Moskva on aga välistanud suuremõõdulise rünnaku Idlibi provintsi vastu lähitulevikus.

Idlib on viimane „deeskalatsioonitsoonidest”, mis lepiti kokku maailma suurriikide vahel 2017. aastal, mis veel mässuliste käes on.

Mässulised ja tsiviilisikud on ülejäänud kolmest tsoonist bussidega minema viidud, kui need langesid. Kõik nad on viidud Idlibi, mille rahvaarv on kasvanud umbes 2,5 miljonini.

Sõjaline operatsioon Idlibi provintsis tähendaks massilist inimeste ümberpaiknemist Türgi piiri suunas ja isegi Venemaa on hoiatanud sellise rünnaku eest.