"Süüria koalitsioon teatab, et nad loobuvad osalemisest G2-l (Genf II rahukõnelustel), kui Ban Ki-moon ei võta tagasi kutset Iraanile," ütles koalitsiooni kõneisik Louay Safi oma Twitteri kontol, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Ban teatas pühapäeval, et esitas Iraanile kutse pärast kaks päeva kestnud kõnelusi Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifiga. Zarif nõustus osalema ning lubas, et islamivabariik mängib positiivset ja konstruktiivset rolli Süüria konflikti lõpetamise jõupingutustes.

USA teatas seepeale, et Assadi-meelne Iraan peab toetama üleskutseid üleminekuvalitsuse moodustamisele Süürias.

"Ühendriigid peavad ÜRO peasekretäri kutset Iraanile osaleda eelseisval Genfi konverentsil seotuks Iraani sõnaselge ja avaliku toetusega Genfi kommünikee täielikule jõustamisele," ütles Ühendriikide välisministeeriumi esindaja Jen Psaki. "Iraan pole seda kunagi varem avalikult teinud ja mida me oleme pikka aega selgelt nõudnud."

Iraani võimalik osalemine tähendab seda, et kõik peamised Süüria konfliktiga seotud riigid on nende 40 hulgas, kes kavatsevad kolmapäeval Šveitsis Montreux's konverentsi avamisele sõita.

Kõnelused Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsuse ja opositsiooni vahel algavad reedel Genfis.

Iraan on Assadi tähtis toetaja, samas on Ban kutsunud osalema ka Süüria opositsiooni peamise abistaja Saudi Araabia.

"Välisminister Zarif ja mina oleme üksmeelel, et läbirääkimiste eesmärk on luua vastastikusel heakskiidul üleminekuvalitsus, millel oleks täielik täitevvõim," ütles Ban pressikonverentsil.

"Ta [Zarif] korda mulle uuesti ja uuesti, et Iraan, kui nad kutsutakse, siis mängivad nad väga positiivset ja konstruktiivset rolli," lisas Ban.

USA ja mitu lääneriiki olid vastu Iraani osalemisele kohtumisel, kuna Teheran ei nõustunud aktsepteerima 2012. aasta 30. juunil Genfis suurriikide poolt vastu võetud ühisdokumenti, milles kutsutakse moodustama Süürias üleminekuvalitsus. Iraan oli kuni selle nädalavahetuseni kindlal seisukohal, et osaleb rahukonverentsil ainult siis, kui talle ei seata mingeid tingimusi.

Ban ütles, et ta esitas rahukonverentsil osalemise kutse ka Austraaliale, Bahreinile, Belgiale, Kreekale, Luksemburgile, Mehhikole, Hollandile, Lõuna-Koreale ja Vatikanile.

2011. aasta märtsis puhkenud Süüria konfliktis on hukkunud vähemalt 130 000 inimest ja miljonid jäänud kodutuks.