Al-Assad ei lahku tihti isegi Süürias oma kindlustatud valitsushoonetest. Esmaspäevane salajane äkkvisiit Moskvasse, millest maailm alles päev hiljem teada sai, oli üldse esimeseks korraks, kui diktaator Süüriast lahkus alates 2011. aastast.

Aga kuidas sai suure osa maailma meelest sõjakurjategijast al-Assad märkamatult Moskvasse ja tagasi lipsata. Niisugust reisi poleks ta saanud kuidagi ise varjata.

Vastuse leidsid Vene lennundushuvilised, kes tagantjärgi avalikke lennuradartite andmeid läbi kammides avastasid, et al-Assad ei käinud mitte ise Moskvas, vaid tõenäoliselt transporditi sinna Vene valitsuse erilennuga.

Kõigepealt leiti, et pühapäeva hilisõhtul startis Moskva lähistel asuvalt Tškalovski sõjaväelennuväljalt Venemaa valitsuse erilennuk IL-62М RA-86539, millele oli antud valitsuse lennule viitav kutsung RFF-7093.

Kuid lennuki kutsung ja lennuplaan kadusid ekraanilt veel enne, kui masin riigi lõunapiiride lähedale jõudis. Tagantjärgi otsinguga oli siiski võimalik lennundusentusiastidel võimalik määrata, et pühapäeva öö vastu esmaspäeva veeris sama, kuid „kutsungita“ lennumasin juba Süürias.

Esmaspäeva hommikul ilmus lennuk välja juba Kaspia mere kohal ning maandus taas ilma kutsungita samal Moskva lähistel asuval Tškalovski sõjaväelennuväljal, natuke peale kella kahte päeval.

Tagasilend algas Moskvast esmapäeval kella 19:00 paiku ja sellel lennul varjati vähem. Lennu RFF7093 plaani näidati varjamata Venemaalt üle Kaspia mere, Iraani, Iraagi otse Süüriasse välja.

Vaata pilte arvatava al-Assadi transportimise skeemidest siit.