Gaasihiiu Gazpromi omanduses olev, kuid siiski suhteliselt mõõdukas telekanal NTV teatas nädala algul kavatusest näidata 22. juunil prime time'il uut sõja alguse sündmustest pajatavad filmi “Teenin Nõukogude Liitu”.
See aga tekitas ühiskonnas paraja keskustelu – filmi vastaste leeri asus juhtima kultuuriminister Vladimir Medinski isiklikult, kes saatis kanali peadirektorile Vladimir Kulistikovile vastavasisulise kirja. Minister kirjutab oma läkituses, et laiem publik võib seda – enam kui vaieldava sisuga filmi võtta kui sõjaveteranide ja ajaloolise mälu solvanguna võtta, teatab raadiojaam Ehho Moskvõ.

Film põhineb Leonid Menakeri teosel “Lõuna saatanaga” ja jutustab sündmustest vahetult enne Saksa-Nõukogude sõja puhkemist 1941. aastal. Samuti nõukogude inimeste elust ühes Saksa koonduslaagris.

Medinski väitel on kultuuriministeeriumisse ja talle isiklikult oli esmaspäevaks laekunud mitmeid tuhandeid kirju palvega võtta film reedeõhtusest telekavast maha. Teiste seas pöördus tema poole ka Kommunistliku Partei rahvasaadik Vladimir Simagin, kes nimetas samuti filmi solvavaks. Lisaks kirjutas minister, et ei kavatse televisiooni ja massiteabevahendite töösse sekkuda.

Värske filmi produtsent Ada Staviskaja süüdistas päevalehele Moskovskije Novosti antud usutluses kultuuriministrit telekanalile surve avaldamises. Tema sõnul oli NTV juhtkonnal selle filmi eetrikõlbulikuks tunnistamisega omad arusaamad teemast. Lisaks ta tänas ministrit “hiilgava reklaamikampaania” eest ja lubas jääda filmi osas oma arvamuse juurde.

Järgmisel päeval avaldas ministeerium 20 protestikirja, kus väideti, et “Teenin Nõukogude Liitu” autorid moonutavad ajalugu ning rõhutavad Nõukogude võimu vastast viha, mitte rahva kangelastegu.

Medinski pöördumise järel avaldas NTV oma libauudiste saidil Fog News teate, et minster nõuab ka legendaarse lastesaate “Head ööd, mudilased!” ("Спокойной ночи, малыши!") ärakeelamist, kuna tegu on Nõukogude aja igandiga. Ehho Moskvõ küsimusele, kas see vastab tõele säutsatas minister Twitteris: “mhmh, ja söön Hrjuša (üks lastesaate nukktegelasi, põrsas – toim) ära hommikusöögiks))”.

Vaidlusalust filmi saab näha täna NTV-Miri pealt kell 22.25 Eesti aja järgi.