Iirimaa toiduaineteohutuse amet (FSAI) teatas, et liha tuli kahest Iirimaal asuvast lihakombinaadist Liffey Meatsist ja Silvercrest Foodsist ning Inglismaal Yorkshire'is asuvast Dalepak Hambletoni lihakombinaadist, vahendab BBC News.

Burgerid olid müügil Tesco ja Icelandi kaubanduskettides Suurbritannias ja Iirimaal ning Dunnes Storesi, Lidli ja Aldi poodides Iirimaal.

Kokku analüüsiti 27 burgeritoodet, millest kümme sisaldasid jälgi hobuse DNA-st ja 23 sea DNA-d.

Hobuseliha moodustas umbes 29 protsenti ühest Tescos müüdud burgerist võetud proovist.

Lisaks sellele analüüsiti veel 31 loomalihatoodet, millest 21-s leiti sea DNA-d.

FSAI tegevjuhi professor Alan Reilly sõnul on olemas usutav seletus sea DNA olemasolule neis toodetes, sest samades lihakombinaatides töödeldakse erinevate loomade liha, kuid ta lisas: „Praegu ei ole aga selget seletust hobuse DNA esinemisele toodetes, mis on pärit lihakombinaatidest, mis ei kasuta oma tootmisprotsessis hobuseliha. Iirimaal ei ole meie kultuuri osa hobuseliha söömine ja seetõttu ei oota me, et leiaksime seda burgerist. Samuti on sea DNA jälgede olemasolu vastuvõtmatu mõnedele usunditele või inimestele, kes hoiduvad sealiha söömisest.“

Iirimaa põllumajandusminister Simon Coveney kinnitas avalikkusele, et burgerid ei kujuta endast mingit ohtu tervisele ja lisas, et toiduainete ohutus on Iirimaal ilmselt parim maailmas.