Ameerika meedias üheks suurimaks uudiseks on viimastel tundidel kujunenud asjaolu, et Kuuba võimud vabastasid USA palvel 2009. aastal riigivastase tegevuse eest vangi mõistetud ameeriklase Alan Grossi, vahendab CNN.

USA president Barack Obama ja Kuuba riigipea Raul Castro vestlesid teisipäeval telefonitsi ning ligi tunnine telefonikõne oli esimene, mis peeti presidentide tasemel peale Kuuba revolutsiooni, teatas Valge Maja.

USA president Barack Obama ja Kuuba riigipea Raul Castro esinesid Eesti aja järgi kolmapäeval kell 19.00 avaldusega kahe riigi suhetest. Obama pidas kõnet Washingtonis ja Castro Havannas.

Obama teatas oma avalduses, et USA lõpetab Kuuba suhtes juba aja ära elanud lähenemise. Obama rõhutas ka, et USA lähtub parimatest kavatsustest, kuid märkis veel, et Castro režiim on endiselt võimul. USA riigipea sõnul on seesama režiim ajanud "jäika" poliitikat veel ennem, kui Obama sündis.

Ameerika Ühendriikide liider lisas veel, et 50 aasta jooksul ei ole isolatsioon töötanud ning läbi kaasamise saab rohkem tehtud.

"Ma ei oota, et mu tänane teade toob Kuuba ühiskonnas muutusi üleöö," rääkis Obama, kuid lisas Kuubale kehtestatud embargole viidates, et samasuguselt edasi minnes ei tule üldse mingeid muutusi.

Obama avaldas ka lootust, et USA saab lähimate kuude jooksul avada uuesti oma saatkonna Havannas, vahendab BBC.

Obamaga samal ajal avaldust teinud Raul Castro ütles, et USA riigipea väljendus väärib rahva tunnustust ning Kuuba liider tänas eriti Vatikani toetuse eest ning eeskätt paavst Franciscust Kuuba-USA suhete paranemises.

Castro lisas ka, et vabastatud Alan Grossi vastu vahetatud Gerardo Hernández, Ramon Labanino ja Antonio Guerrero on jõudnud kodumaale. President nimetas vabastatud kolmikut USAs kommunismivastaste kuubalaste eksiilrühmituste vastu võitlemise eest kangelasteks.

Samas ütles Kuuba riigijuht, et USA kaubandusembargo küsimus, mida ta nimetas ka "blokaadiks", on endiselt lahenduseta.

USA kehtestas 1960. aastal Kuubale kaubandusembargo ning riikidel ei ole 1961. aastast alates ka ametlikke diplomaatilisi suhteid. Viimastel kuudel on kontaktid sagenenud eeskätt seoses vajadusega võidelda Lääne-Aafrikas puhkenud ebolaepideemiaga.

Obama on ametiaja jooksul leevendanud Kuubale reisimise piiranguid, kuid säilitanud senise range suhtumise saareriiki.