Riigipea surm saabus kell 11 päeval ja selle põhjust kohe ei avaldatud. Katari televisiooni andmeil oli tegu südamerabandusega.

Assadi surm tabas kriitilisel hetkel Lähis-Ida rahuprotsessi ning leidis aset vaid nädal enne valitseva Baathi partei konverentsi, millel plaaniti Assadi poeg valida partei nõukokku. Basharile ennustati seejärel ka asepresidendi kohta.

Uudis Assadi surmast tehti teatavaks ka Süüria parlamendi istungil, paljud saadikud puhkesid nutma.

Assad tuli 1946. aastal Prantsuse koloniaalvalitsuse alt vabanenud üheksa miljoni elanikuga Süürias riigipöördega võimule 1970. aastal. Riigipeana õnnestus tal tagada poliitiline stabiilsus ning eelnevatest aastakümnetest erinevalt ei toimunud riigis hiljem enam ühtki riigipööret, kuigi katseid tehti mitmeid.

Assad rajas kodumaal nõukogude laadis isikukultuse ning tema portreesid võib näha kõikjal. 1930. aasta 6. oktoobril sündinud Assadi tõus vaese talumehe pojast riigipeaks kulges erakordse kiirusega läbi armee ning sotsialistliku Baathi partei.

Tööarmastuse poolest tuntud riigijuht kinnitas ise, et suudab silma peal hoida ka pisimatel valitsusküsimustel. Range korra järgi kulges ka Assadi eraelu - ta oli taimetoitlane ning ei tarbinud alkoholi.

1983. aastal tabas Assadi aga infarkt ning sest alates on liikunud kuulujutte riigipea nõrgast tervisest.

Assad elas üle mitu putšikatset, sealhulgas 1984. aastal oma ambitsioonika venna Rifaati riigipöördeürituse.

Riigipea unistuseks oli araabia maailma juhi koht. Samas kerkis piirkonna alternatiivseks jõukeskuseks Iisrael, mis Assadi hinnangul araabiamaid nõrgestas.

Iisraeli-vastase ühisrinde moodustamisel Assadil siiski edu polnud. 1979. aastal kritiseeris ta teravalt Iisraeliga rahuleppe sõlminud Egiptust ning 1994. aastal sama teinud Jordaaniat. Ka polnud ta rahul palestiinlaste ja Iisraeli rahukõnelustega.

1967. aasta sõja ajal, mil Iisrael vallutas Süürialt senini vaidlusalused Golani kõrgendikud, oli Assad kaitseminister. 1973. aastal, kui Süüria osa kõrgendikest tagasi vallutas, püstitas Assad tagasisaadud piirkonnas isiklikult Süüria lipu. Rahukõnelusi Iisraeliga pole seni tõsiselt toimunud: kuigi 1999. aasta lõpul neid pärast nelja-aastast pausi taas alustati, on need hetkel taas katkenud.

Osava ja halastamatu poliitikuna õnnestus Assadil tihti üllatada nii sõpru kui vaenlasi ning muutis kurssi, kui see riigile soodsaks osutus.

Näiteks loobus Assad 1990. aastal vastasseisust USAga ning asus oma ammuse rivaali Iraagi vastu. Assad saatis Süüria vägesid ka okupeeritud Kuveiti vabastama, saades hiljem ulatuslikku tasu, sealhulgas 2 miljardit dollarit Saudi Araabialt.

Vastasseis Lääne toetatava Iisraeliga viis külma sõja ajal tihedate sidemeteni Süüria ja Nõukogude Liidu vahel. Kommunismi kokkuvarisemine 1991. aastal oli tõsiseks hoobiks, kuid andis samas võimaluse viia läbi vajalikke reforme.

Piirkonna ajalooline kaubanduskeskus Süüria on uute tehnoloogiate kasutuselevõtul ning majanduse üldises arengus jäänud maha oma naabritest, majandus põhineb endiselt põllumajandustootmisel.

Viletsa eluga tihti rahulolematu rahva vaoshoidmiseks pidas Assad üleval suuri sõja- ja politseijõude ning ulatuslikku sisejulgeolekusüsteemi. Assadi valitsusajal saadeti inimõiguslaste väitel vanglatesse tuhandeid dissidente.

Viimastel aastatel ilmusid siiski ka riikliku meediasse arutelud majandusprobleemide üle ning 2000. aasta märtsis toimunud valitsusremondis nägid analüütikud soovi asuda kaasajastama valitsussüsteemi ninn välja juurima lokkavat korruptsiooni.

Assadi poeg Bashar on majandusreformide pooldaja ning juhtinud korruptsioonivastast võitlust. Kas endisel silmaarstil on ka piisavalt oskusi isa surmale järgneda võivas võimuvõitluses kindel positsioon säilitada, pole teada.

Varem pidi Assadi järglaseks saama vanem poeg Basil, kes aga hukkus 1994. aastal autoõnnetuses. Kokku oli Assadil kolm poega ja üks tütar.

Välisriigid väljendasid Assadi surma puhul kaastunnet. Iisraeli peaministri Ehud Baraki kantselei avalduses märgitakse, et "Iisraeli valitsus mõistab süüria rahva kurbust president Assadi surma üle".

"Iisrael töötas rahuleppe nimel Süüriaga varem ning jätkab tööd selle nimel tulevikus kogu tulevase juhtkonnaga," lisatakse avalduses.

USA president Bill Clinton sõnas, et on Assadi lahkumise üle kurb ning lubas samuti jätkata tööd Lähis-Ida rahuprotsessi kallal.

"Mind kurvastab uudis president Assadi surmast ning soovin avaldada kaastunnet tema perele ja süüria rahvale," sõnas president oma avalduses.

Palestiina liider Yasser Arafat, kelle suhted Assadiga olid tihti teravad, kuulutas Palestiina Omavalitsuse aladel välja kolmepäevase leina.