Pipi Pikksuka ja kümnete teiste armastatud lasteraamatute autor suri oma kodus pärast lühikest haigust. Lindgren oli 94-aastane.

Lindgren kirjutas umbes 30 raamatut ja mitu näidendit, mille põhjal on valminud hulk filme, telesarju ja koomikseid. Tema teoseid on müüdud 55 keeles üle saja miljoni raamatu.

“Ta suri täna hommikul une pealt. Viimased kolm nädalat oli ta väga nõrk ja veetis suurema osa ajast voodis,” ütles Lindgreni sekretäri Kerstin Kvinti abikaasa Lennart Kvint.

Lindgreni tütar Karin Nyman, kes lapsena unes Pipi Pikksuka nime välja mõtles, ütles Rootsi ajakirjandusele, et ema põdes enne surma viirusnakkust.

Üle kogu maailma on terved põlvkonnad lapsi kasvanud üles Lindgreni tegelaskujude, Pipi, Karlssoni, Emili, Röövlitütar Ronja, Tjorveni ja teiste keskel.

Lindgren sündis 14. novembril 1907 Lõuna-Rootsis Vimmerby lähistel. Tema läbimurre saabus 1947. aastal Pipi Pikksukaga.

“Tal oli tohutu mõju kõigile inimestele vanuses kolmest 99-ni. Ta on olnud kõigile lastele erakordselt tähtis inimene,” ütles Stockholmi linnaraamatukogu lasteosakonna juhataja Gunlog Raihle.

“Astrid Lindgreni raamatud olid revolutsioonilised. Nad tähistasid lastekirjanduses pöördepunkti ka Prantsusmaal,” ütles Lindgreni Prantsuse kirjastuse Hachette juht Francoise Bigot-Orfini. “Tema stiil oli palju julgem ja teravam kui lastekirjanikel enne teda. Ta pani aluse uuele žanrile, mis tunnustas ka laste üleannetusi ja ulakusi,” ütles Bigot-Orfini.

1999. aastal valiti Lindgren sajandi populaarseimaks rootslaseks. Rootsi riigitelevisioon katkestas kirjaniku surmast teatamiseks oma programmi.

“Kui ma olen kasvõi ühesse kurba lapsepõlve rõõmu toonud, olen ma oma elus midagigi saavutanud,” ütles Astrid Lindgren ühes intervjuus.

Mitmed Lindgreni raamatud on illustreerinud eesti päritolu Rootsi kunstnik Ilon Wikland. Koos Wiklandiga käis Lindgren 1989. aastal ka Eestis.

Enamiku Astrid Lindgreni raamatutest on illustreerinud eestlanna Ilon Wikland. Koos Wiklandiga käis Astrid Lindgren 1989. aastal ka Eestis.

Aasta eest Eestis lastekirjanduse teabekeskuse poolt läbi viidud lugejauuringust selgus, et Astrid Lindgren osutus eestlaste lapsepõlve lemmikkirjanikuks.

Ulatusliku küsitluse tulemusena kogus kõige enam ehk 189 häält Astrid Lindgreni raamat “Bullerby lapsed”, 148 korral nimetati sama autori “Pipi Pikksukka”. Populaarsuselt kolmanda lastekirjanduse teosena nimetati Oskar Lutsu “Kevadet”, mida nimetati lemmikraamatuna 146 korral.

Küsitlus hõlmas 2500 6-86 aastat lugejat, kes nimetasid 544 raamatut 316 autorilt ja see viidi läbi eelneva aasta jooksul.

Mitmed Lindgreni raamatud on illustreerinud eesti päritolu Rootsi kunstnik Ilon Wikland.