"60 minutis" päevakajalistel ja argistel teemadel nurisenud neljakordne Emmy võitja suri New Yorgi haiglas kergest operatsioonist tekkinud tüsistustesse, vahendab BNS.

Rooney saatelõik "Mõned minutid Andy Rooneyga" lõpetasid 33 aastat igal laupäeval eetris olnud saate "60 minutit". Rooney lõpetas oma saatelõigu tänavu oktoobris.

Rooney istus tavaliselt endavalmistatud laua taga asjadest tuubil töötoas ja pidas üle 1000 arutluse erinevatel teemadel. Ta lähenes kriitiliselt sellistele teemadele nagu maisihelbed ja salatikaste, tõdedes sageli, et vanasti oli kõik ikka palju parem.

Kuid lisaks analüüsis Rooney oma puhmas kulmude alt ka presidente, kritiseeris Iraagi sõda ja arutles Põhja-Koreast lähtuva tuumaohu üle. Tema kommentaarid võitsid kolmel korral teleauhinna Emmy.

Rooney oli oma karjääri alguses telestsenarist ja produtsent ning pidas end kirjanikuks, kes astub üles televisioonis. Ta asus CBS-i tööle 1949. aastal populaarse saate "Arthur Godfrey's Talent Scouts" stsenaristina ja töötas hiljem ka "The Garry Moore Show" juures.

Alates 1962. aastast töötas Rooney koos korrespondent Harry Reasoneriga CBS-i uudistes ning tõi vaatajateni mitu erisaadet nagu näiteks "Essee toolidest". 1968. aastal võitis ta oma esimese Emmy käsikirja eest mustanahaliste ajalugu käsitlevale dokumentaalfilmile.

Rooney ühines "60 minuti" meeskonnaga selle esimesel hooajal 1968. aastal ja uuesti 10 aastat hiljem, kui tema kommentaarid saate püsivaks osaks said.

Ta pälvis maineka Peabody preemia CBS-i sarjaga Ameerika elust.

1990. aastal peatati Rooney tööleping kolmeks kuuks, sest üks Los Angelese ajakirjanik avaldas tema tsitaadi, et mustanahalised on "oma geenid ära lahjendanud, sest kõige rohkem lapsi saavad need, kellel on kõige madalam intelligents".

Tuhandete vaatajate ning "60 minuti" produtsendi survel kahandati karistust ühele kuule.

Rooney sündis 14. jaanuaril 1919. aastal New Yorgi osariigis Albanys ja õppis Colgate'i ülikoolis 1941. aastani, kui ta armeesse värvati. Temast sai ajalehe Stars and Stripes korrespondent ja tema tööd Normandia dessandi ajal pärjati Pronkstähe ordeniga.

Rooney ja tema naisel Marguerite'il, kes suri 2004. aastal, oli poeg ja kolm tütart.