Sudeedisakslaste esinduskogu teatas pühapäeval, et otsustas loobuda nõudest kodumaale, selle tagasivõitmisele ning sellega seotud enesemääramisõigusele ja rahalisele kompensatsioonile, vahendab The Local.

Samuti tunnistasid sudeedisakslased oma osa vastutusest natsirežiimi poolt vihatud sudeedisakslaste ja tšehhide represseerimise ja mõrvamise ning Böömimaa, Määrimaa ja Sileesia juutide holokausti eest.

Liidu esindaja Bernd Posselt ütles ajalehele Frankfurter Allgemeine Zeitung, et tal on hea meel, et delegaadid otsustasid heaks kiita ettepaneku, mida ta on esitanud aastaid.

Posselti sõnul on sudeedisakslased nüüd tulevikku suunatud ning neil on suurem ühendav roll Saksa-Tšehhi dialoogis.

Tšehhi välisminister Lubomír Zaorálek tervitas seda otsust ning ütles Tšehhi televisioonile, et tegemist ei ole üllatusega, vaid ühe tingimusega suhete parandamiseks.

Sudeedisakslasi, kes elasid varem Tšehhoslovakkia põhja- ja lääneosa piirialadel, kasutas ära Adolf Hitler, et annekteerida kõigepealt osa ja siis kogu Tšehhi 1938. aastal.

Pärast Teist maailmasõda põgenesid sudeedisakslased või aeti oma kodudest välja, nagu paljud teisedki etnilised sakslased Ida-Euroopas, ning asusid elama Saksamaale.

Pärast sõja lõppu lahkus Sudeedimaalt umbes kolm miljonit sakslast.