"Mõnedel teemadel on jõutud üksmeelele," tõdes Lõuna-Sudaani delegatsiooni eestkõneleja Atif Kiir BNS-i vahendusel.

"Mitmete proleemide osas oli edasiminekuid," oli optimistlikum tema Sudaani kolleeg Badr el-din Abdullah Badr.

Läbirääkimisi vahendanud Etioopia ametnikud olid juba varem päeval oletanud, et kaks Aafrika riiki jõuavad loodetud kõikehõlmava leppe asemel osa tüliküsimustest lahendava leppeni.

Lõuna-Sudaan saab igal juhul jätkata naftatootmist, mis oli riikide tüli tõttu olnud peatatud pool aastat, kui kokkuleppele ei suudetud jõuda summades, mida tuleb maksta Sudaani torujuhtmete kasutamise eest. Naftatulud on mõlema riigi majanduse alustalaks. Lõunale kuulub valdav osa naftaressursist, ent peab seda pumpama ja eksportima mööda juhtmeid, mis läbivad Sudaani.

Värske leppe järgi peavad relvastatud üksused demilitariseeritud tsoonist hoidma kümne kilomeetri kaugusele.

Sudaani president Omar al-Bashir ning tema Lõuna-Sudaani kolleeg Salva Kiir alustasid plaanitud ühepäevaseid kõnelusi pühapäeval, kuid läbirääkimisprotsess on veninud neljale päevale. Julgeolekuküsimused ning vaidlusalused piirialad on väidetavalt peamisteks tüliküsimusteks kahe riigi vahel. Mõlemad riigipead lubasid, et jõupingutused üksmeele saavutamiseks jätkuvad.

Kahe riigi esindajate jõupingutustega kõikehõlmava leppe sõlmimiseks püütakse lahendada mitmeid tüliküsimusi nagu nafta, julgeolek, demilitariseeritud puhvertsooni loomine piirialal ning piirialade endi tulevik, kuid kolmapäevaks oli selge, et valmiv lepe lahendab üksnes osa probleemidest.

Rahvusvahelise surve tingimustes on läbirääkijad püüdnud suletud uste taga oma positsioone teineteisele lähendada pärast ÜRO julgeolekunõukogu sätestatud kokkuleppele jõudmise tähtaja möödumist laupäeval. Läbirääkimised algasid juba enne seda, kui Lõuna-Sudaan 2011. aasta juulis iseseisvusreferendumi otsusega Sudaanist eraldus. Kõikehõlmav lepe sisaldaks lahendust Liibanoni-suuruse Abyei piiriala suhtes, mida hetkel kontrollivad Etioopia rahuvalvajad.

ÜRO seadis pärast vägivaldseid piirikokkupõrkeid märtsis kahe riigi juhtkonnale tähtaja tüliküsimuste lahendamiseni viiva kokkuleppeni jõudmiseks.