Straujuma teatas, et kutse astuda erakonna Ühtsus liikmeks sai ta juba kaks aastat tagasi, kui ta nimetati põllumajandusministriks. Eelmise aasta lõpus jõuti kokkuleppele, et ta kandideerib seimi. See tingis vajaduse astuda erakonna liikmeks. Peaministrikandidaadiks esitamisel Ühtsus seda siiski ei nõudnud, vahendab Läti Delfi.

Straujuma sõnul pöördusid ettepanekuga hakata valitsust juhtima tema poole peaministri kohusetäitja Valdis Dombrovskis ja Euroopa Parlamendi liige Sandra Kalniete. Alguses Straujuma keeldus, kuid pärast edutuid läbirääkimisi teiste kandidaatidega naasid Dombrovskis ja Kalniete tema juurde.

Straujuma sõnul tundis ta vastutust selle eest, kuidas hakkavad arenema sündmused pärast Dombrovskise lahkumist. Ta annab endale aru ka sellest, et tema töö kvaliteedist sõltuvad Ühtsuse tulemused eesseisvatel valimistel. Straujuma ei pretendeeri sealjuures peaministri kohale pärast valimisi.

Praeguseks on Straujuma saanud kõigi paremtsentristlike erakondade – Ühtsuse, reformipartei, rahvuslaste ühenduse, roheliste ja talupidajate liidu ning Olšteinsi grupi toetuse. Tõenäoliselt kinnitatakse uus valitsus ametisse 23. jaanuril.