Gruusias sündinud Stalin jäi Vene telekanali Rossija poolt populaarseima venelase otsimiseks korraldatud hääletusel kolmandale kohale, teatas Reuters.

Miljonid nõukogude kodanikud hukkusid sundkollektiviseerimisest tekkinud näljahäda tagajärjel, hukati “rahvavaenlastena”, või surid sunnitöölaagrites Stalini ligi 30 aastat kestnud valitsusajal. Sellest hoolimata hääletas tema poolt 11,5 protsenti venemaalastes.

12 finalisti seas sai esimese koha suurvürst Aleksander Nevski, kelle poolt hääletas 11,7 protsenti vastanutest. Teise koha sai Nikolai II aegne peaminister Pjotr Stolõpin, kes sai tuntuks agraarreformi ja vasakpoolsete revolutsionääride mahasurumisega. Tema poolt hääletas 11,6 protsenti.

Venemaa ajaloo kaheteistkümne tähtsama tegelase tabelit juhtis kuni augusti keskpaigani Stalin, kuid projekti Venemaa Nimi korraldajad leidsid, et see on saavutatud ebaausalt ning hääli hakati nullist lugema.

Projekti Venemaa Nimi korraldab telekanal Rossija, Venemaa teaduste akadeemia ajalooinstituut ja sotsioloogiline fond Avalik Arvamus.

Inimõiguslased ja kommunistid leiavad, et hääletus näitab Stalini pretsedenditut populaarsust kapitalistlikul Venemaal

“Nooremat generatsiooni on toidetud müütidega Stalinist. Nad ei tea midagi miljonitest inimestest, kes surid Gulagi laagrites, kuid teavad, et ta oli tugev juht, kes saavutas võidu Saksamaa üle,” ütles inimõiguste eest võitlev aktivist Lev Ponomarjov.

Tema sõnul on stalinismi hõngu tunda Venemaa järsus suhtlusstiilis Läänega, kes on kritiseerinud Moskvat demokraatlike reformide tagasipööramises ja teisitimõtlejate kimbutamises.

“Taaskord süüdistatakse välisvaenlasi kõigis siseprobleemides, mistõttu tuleb valitseda raudse rusika abil — see on puhtalt stalinistlik meetod.”