Samuti mõistis kohus Potejevi süüdi desertöörluses, sest välismaale pagedes "hoidis ta kõrvale teenistuse jätkamisest", vahendab BNS.

Tõenäoliselt USA-sse põgenenud Potejevi üle peeti kohut tagaselja ja kinniste uste taga.

Süüdistusmaterjalide kohaselt omas Potejev ligipääsu välismaal tegutsenud agentide nimekirjale ning edastas need nimed 2010. aastal USA Luure Keskagentuurile (CIA) nii välismaal käies kui ka välisspioonidega Moskvas kohtudes.

"Potejev tekitas oma tegevusega suurt kahju Venemaa julgeolekule," tõdes kohtunik. Tema sõnul said USA eriteenistused tänu Potejevile teada välismaal asuvate agentide rahastamise mehhanismi ja sidekanalid.

Uurimismaterjalide kohaselt põgenes Potejev Venemaalt suure rutuga, lahkudes töökoosolekult poole pealt. Kõigepealt sõitis ta Moskvast rongiga Minskisse, kust USA luureagendid teda hiljem läände toimetasid. Moskvasse jäänud abikaasale olevat Potejev öelnud hüvastijätuks, et ta ei tule kunagi tagasi, kuid püüab lastele toeks olla.

59-aastane Potejev töötas SVR-is C-valitsuse (ehk USA osakonna) aseülemana ning oli autasustatud kahe medaliga.

Süüdistaja nõudis Potejevile 25-aastast vangistust ja ohvitseri auastme äravõtmist.

27. juunil 2010. aastal vahistati USA-s kümme arvatavat Vene spiooni. Süüdistus esitati kokku 11 inimesele, sealhulgas 28-aastasele Anna Chapmanile. Eelmise aasta juulis vahetasid Venemaa ja USA neli spionaažis süüdi mõistetud ja presidendilt armu saanud venemaalast kümne Ühendriikides vahistatud Vene kodaniku vastu.