Vene-poola päritolu Rufina Puhhova, kes abiellus Philbyga pärast viimase Nõukogude Liitu põgenemist, ütles, et mees oli surmeelsetel aastatel oma läbikukkumiste pärast masenduses, vahendab Daily Telegraph.

Puhhova rääkis Vene ajalehele Moskovski Komsomolets, et Cambridge’is hariduse saanud Philby, kes suri 1988. aastal, jõi igal õhtul kaks klaasi konjakit, enne kui palus naisel pudeli ära peita, sest joomine ähvardas käest ära minna.

„Tema alkoholism oli enesetapp. Ükskord ta isegi ütles, et see on kergeim viis elu lõpetada. Kui ta jätkas joomist, jäi ta kiiresti purju ja muutus meie silme ees,” ütles Puhhova.

Suurbritannias peeti Philbyt reeturiks, sest ta töötas topeltagendina KGB heaks. Venemaal võeti ta aga vastu kangelasena ja on seda praegugi.

Nõukogude Liidus leidis ta ajutist tööd KGB nõuandjana, kuid muutus kiiresti isoleerituks ja pettus kõiges ümbritsevas.

„Kim uskus õiglasse ühiskonda ja pühendas kogu elu kommunismile. Ja seal ta siis oli, pettumusega löödud, pisarates. Ta küsis: „Miks elavad vanad inimesed siin nii viletsalt? Nemad ju võitsid sõja.””

Vaatamata eksiilis elamisele säilitas Philby ühe sideme Suurbritanniaga, milleks oli tassike Inglise teed, mida ta jõi koos piimaga peenest portselantassist iga päev kell 5 õhtul.