See arv sisaldab vaid välispiiri ületanuid ehk neid varjupaigataotlejaid, kes on lahkunud Helsingi-Vantaa lennujaama kaudu Schengeni alast välja, vahendab Yle Uutiset.

"Praktiliselt kõik Soomest väljapoole Euroopat lahkunud on Helsingist Istanbuli lennanud iraaklased,“ ütles Soome lahe merepiirivalve abiülem Ismo Siikaluoma.

Seda, kui palju varjupaigataotlejaid on Soomest lahkunud Schengeni sisepiiri kaudu, ei teata. Nad on võinud sõita näiteks laevaga Rootsi või Eestisse või lennukiga mõnesse teise Euroopa riiki.

Ilma paberiteta Soome tulnud reisivad tagasi niinimetatud laissez passer reisidokumendiga. See on praktikas konsulaadi välja antud kojusõidutunnistus, mis annab õiguse vaid üheks, kodumaale suunduvaks reisiks.

Jaanuari jooksul on varjupaigataotlejaid immigratsiooniameti teatel Soome saabunud kokku 818.

Soome immigratsiooniameti teatel on eelmise ja selle aasta jooksul varjupaigataotluse tagasi võtnud kokku 3800 inimest. Piirivalve on arvestanud lahkunute arvu alates oktoobrist.

Valdav osa on lahkunud Soomest omal käel ja oma raha eest, teatab immigratsiooniamet.

Vabatahtliku lahkumise toetust on amet septembrist detsembri lõpuni andnud vaid 363 taotlejale. Et seda saada, peab olema peaaegu rahatu.

Soome immigratsiooniametis on praegu järjekorras 27 000 varjupaigataotlust.