Kui varjupaigataotleja ei suuda võlga tagasi maksta, nõutakse seda tagasi väljapressimise ja ähvardustega, vahendab Yle Uutiset.

Soome lahe merepiirivalve kuritegevuse vastase võitluse juhi Kari Kettuneni sõnul on nähtus neile tuttav juba varasematest aastatest.

„Praegusel hetkel on väljapressijaid meile teada hinnanguliselt mõnikümmend. Nad on peamiselt sama etnilise taustaga kui varjupaigataotlejad, kellelt välja pressitakse. Väljapressijad tegutsevad välismaiste kuritegelike organisatsioonide leival,“ rääkis Kettunen.

Väljapressijad ähvardavad rikkuda varjupaigataotlejate või nende lähteriigis elavate sugulaste tervise. Kontakti võetakse otse või telefoni teel. Inimene kellelt välja pressitakse, tõrjutakse tihti ka kogukonnast välja või alandatakse teda muul viisil.

Võla sissenõudmiseks on väljapressijatel tugevaid meetodeid. Võla suurus võib olla tuhandest eurost kuni kümnete tuhandete eurodeni.

„Meil on olnud uurimisel juhtumeid, kus inimesi on võlasuhte tõttu hakatud kuritegelikku organisatsiooni kaasa värbama. Nii saadakse ta tegema väikesi tegusid inimeste salakaubaveo või narkootikumise salakaubaveo või mingi muu kriminaalse teoga seoses,“ ütles Kettunen.

Erinevalt muust Euroopast ei satu varjupaigataotlejad Soomes prostitutsiooni alale. Must tööturg on aga piirivalve kuritegevusevastase võitluse üksusele tuttavaks saanud.

„Üks märgatav nähtus, mida on meil pikka aega näha olnud, on võlasuhtes olevate inimeste sattumine Soomes ebaseaduslikku tööd tegema,“ ütles Kettunen.

Sellisel inimesel on suur oht langeda inimkaubanduse ohvriks. Tema õigusi töötajana võidakse jalge alla tallata ning tööohutusele pööratakse vähe tähelepanu.