Uuest aastast on Soomes 320 omavalitsust senise 336 asemel. Toimub kümme omavalitsuste ühinemist, millest osa puhul ühineb rohkem kui kaks omavalitsust, teatab YLE Uutiset.

Suurim ühinemine toimub Oulu, Oulunsalo, Haukipudase, Kiiminki ja Yli-Ii vahel uueks suureks Ouluks, milles hakkab olema üle 185 000 elaniku.

Kuopio ja Nilsiä ühinedes ületab Kuopio pindala poolest Kouvola ja Joensuu. Nii saab Kuopiost suurtest linnadest pindalalt suurim. Kuopio elanike arv ületab 100 000 piiri.

Pohjanmaal toimub erandlik omavalitsuste ühinemine. Vaasa ja Vähäkyrö ühinevad ilma ühise maismaapiirita. Vaasat ümbritseb Mustasaari vald.

Mõnekümne tuhande elanikuga linnu tekib mitmeid. Lõuna-Savos ühinevad Mikkeli, Ristiina ja Lõuna-Karjalas asuv Suomenniemi Mikkeliks ning Kerimäki, Punkaharju ja Savonlinna uueks Savonlinnaks. Põhja-Pohjanmaal ühinevad Raahe ja Vihanti Raahe linnaks.

Satakuntas asuv Kiikoinen ühineb Pirkanmaal asuva Sastamalaga. Uusimaal ühinevad Karjalohja, Lohja ja Nummi-Pusula Lohja linnaks.

Väikseimad liitlinnad tekivad seekord Lõuna-Pohjanmaal Alavuse ja Töysä ning Põhja-Karjalas Kesälahti ja Kitee ühinedes. Alavuses on liitumise järel 12 000 ja Kitees 11 000 elanikku.

2012. aastal ei toimunud Soomes ühtki omavalitsuste liitumist. Alates 2007. aastast on omavalitsuste arv vähenenud 111 võrra. 2006. aastal oli Soomes 431 omavalitsust.