Soome kaitseväe peastaabi juriidiline osakond usub, et andmed on lekkinud Soome uurijatelt Briti uurijatele. Teadlased eitavad seda aga kategooriliselt, vahendab Helsingin Sanomat.

Kaitsevägi kontrollib, millistele uurijatele antakse võimalus testide tulemustega tutvuda. Välismaalastele lube ei anta.

Kõik ajateenijad peavad Soomes teenistuse algusjärgus läbima niinimetatud P1- ja P2-testid, mida ajateenijad nimetavad „palikkatesti’deks“ (palikka on soome slängis idioot, aeglane inimene). P1 on intelligentsustest ning P2-ga mõõdetakse stressitaluvust ja juhiomadusi.

Kaitsevägi kasutab testide tulemusi, valides ajateenijaid näiteks juhiväljaõppele.

Helsingin Sanomate andmetel said peastaabi andmelekkekahtlused alguse arhiiviameti halduskohtule esitatud memorandumist, mille on koostanud Soome rahvusarhiivi arendusjuht Markku Leppänen. Soome kaitseväe peastaap ja rahvusarhiiv vaidlevad praegu kõrgemas halduskohtus selle üle, mida aastakümnete jooksul kogutud testitulemustega tegema peaks. Peastaap tahab ajateenijate privaatsuse kaitsele viidates need hävitada, rahvusarhiiv aga teadlaste jaoks alles hoida.

Leppäneni memorandumis öeldakse, et Briti uurijad Edward Dutton ja Richard Lynn on kasutanud P1-testide tulemusi aastatest 1988-2001 ja 2009.

„Uurijate kasutada oli väga ulatuslik materjal, kokku 407 166 testitulemust,“ kirjutas Leppänen.

Leppänen viitab memorandumis Duttoni ja Lynni 2013. aastal avaldatud uuringule nimega „A Negative Flynn Effect in Finland, 1997-2007“.

Peastaabi sõnul ei ole Dutton ja Lynn kunagi materjali kasutamiseks kaitseväe luba küsinud ning seda poleks neile ka kunagi antud, sest nad on välismaalased.

Dutton väidab, et pole materjali oma valdusesse saanud, kuid on tõlkinud inglise keelde ühe soomekeelse teadustöö.