Soome seaduse järgi on politseil õigus kontrollida, kas välismaalasel on õigus riigis viibida. Viimase aja intensiivne järelevalve välismaalaste üle on aga sotsiaalmeedias pahameelt tekitanud, vahendab Yle Uutiset.

„Politsei peab hoolitsema selle eest, et ei toimuks etnilist profileerimist. Tänapäeva Soomes on täiesti vananenud otsuste tegemine nahavärvi põhjal. Meil on Soome kodanikke, kellel on igasuguseid nahavärve,“ ütles võrdõiguslikkusvoliniku büroo ekspert Robin Harms. „Keegi ei peaks tundma, et ta valitakse kontrollimiseks välja nahavärvi pärast. Kui nii on juhtunud, on see tõsine rikkumine ja viga ametikohuste täitmisel.“

Harms pole üleüldse kindel välismaalaste sellise kontrollimise tõhususes.

„Tundub nii, et selleks on kasutatud palju ressursse ja seda on tehtud üsna paljudes kohtades, aga kontrollitutest vaid käputäiel on ilmnenud mingeid probleeme riigis viibimise suhtes,“ ütles Harms.

Helsingi politsei komissari Henri Helmineni sõnul kontrollitakse välismaalasi üldiselt muude ülesannete kõrvalt. Mõnedel juhtudel võib politsei siiski läbi viia suunatud kontrolle isikutele, kes tunduvad olevat välismaalased.

„Siis küsitakse neilt lihtsalt, kas nad on välismaalased. Kontroll põhineb üldistel andmetel ja analüüsil selle kohta, et tegemist võib olla välismaalastega,“ ütles Helminen.

Soome seaduse järgi ei pea inimene isikutunnistust kaasas kandma. Kui kontrollitav isik ei suuda oma isikut tõendada, võib politsei kontrollida tema andmeid registrist.

Kui isikul ei ole Soome võimudega mingit tegemist olnud, ei pruugi andmeid tingimata leiduda. Siis võib politsei käia isiku kodus või hotellitoas, et tema isikutunnistust näha.

„See sõltub paljuski sellest, millistel asjaoludel isikut kohatakse. Kui tegemist on selgelt turistiga, hakkame me vaevalt tema dokumente otsima,“ ütles Helminen.