Erinevalt teistest euroala liikmesriikidest võib Soome panna abipaketi küsimuse parlamendis enamushääletusele, mis tähendab, et valimistulemus võib otseselt mõjutada Euroopa Liidu kava toetada Portugali ja selle stabiilsust võlaturul, kirjutab BNS.

Valitsuses olev Kokoomus juhib napilt valimiseelseid arvamusküsitlusi. Ringhäälingu YLE neljapäeval avaldatud küsitluses toetas Kokoomust 21 protsenti küsitletuist. Enamuse saavutamiseks sellest ei piisa ja tõenäoliselt tuleb Soomes mitmeparteiline koalitsioon.

Osa analüütikuid ei välista ka võimalust, et Kokoomus kaasab valitsusse ka Põlissoomlased, seda juhul, kui populistlik erakond saab piisava häältearvu ja loobub oma vastuseisust EL-i abipaketile.

"Kas Põlissoomlased tulevad ka tegelikult valimiste (sisuliseks) võitjaks, on ebaselge, kuid ma arvan, et me saame selgelt rahvuslikuma, konservatiivsema ja vähem Euroopale-suunatud valitsuse Soomes," ütles ING vanemökonomist Carsten Brzeski.

Peaminister Mari Kiviniemi Keskpartei, Põlissoomlaste ja opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide toetus on ühtlaselt 15-19 protsendi vahel, selgub erinevatest arvamusküsitlustest.

Ehkki ka mitmed valitsusliikmed on avaldanud arvamust, et Põlissoomlased taanduvad oma jäigast positsioonist võimaliku valitsusse pääsemise puhul, on partei väljendanud kavatsust oma seisukohast mitte taganeda. Samas on politoloogid ja ka erakonna karismaatiline liider Timo Soini öelnud, et on vajadusel valmis minema ka kompromissile.

Alates 2007. aasta valimistest on Põlissoomlaste toetus pea neljakordistunud. Analüütikute sõnul on väga paljud soomlased pettunud ülejäänud suurparteides, kes on valijate hinnangul kaotanud sideme rahvaga.