Soome piirivalve olukorra ja riskianalüüsikeskuse ülem Erkki Matilainen ütles, et Norra Storskogi piiripunkti on tulnud peamiselt Süüria varjupaigataotlejaid ning Storskogi kaudu on sel aastal Norrasse sisenenud kokku üle 2000 varjupaigataotleja, vahendab Ilta-Sanomat.

Vähemalt seni ei ole olnud märke selle kohta, et samasugune varjupaigataotlejate vool hakkaks tulema Venemaalt Soome.

Soome piirivalve jälgib siiski olukorda eriti Lapimaa piiripunktides.

Matilaineni sõnul ei saa kuidagi välistada, et suur laine varjupaigataotlejaid võiks hakata Soome suunduma ka idast, Venemaalt.

„On raskesti ennustatav, kuidas need nähtused esile kerkivad ja suuna võtavad. Selline asi on alati võimalik,“ ütles Matilainen.

Ilta-Sanomate andmetel on Soome julgeolekuametkondades juba tekitanud muret stsenaarium, mille puhul kergendaks Venemaa varjupaigataotlejate liikumist Soome.

Norra välisminister Børge Brende rääkis paar nädalat tagasi, et palus Venemaa välisministrilt Sergei Lavrovilt selgitust selle kohta, miks tuleb nii suur hulk varjupaigataotlejaid Venemaalt Norrasse, Soome aga mitte.

Euroopa ülemkogu president Donald Tusk hoiatas aga kuu alguses, et varjupaigataotlejaid võidakse kasutada hübriidsõja osana.