Verkkouutiset kirjutas salakaubaveost juba 2015. aasta märtsis. Artikkel põhines USA kaubandusministeeriumi alluvuses oleva tööstus- ja julgeolekuameti kirjalikel otsustel.

Verkkouutiset on nüüd oma valdusse saanud kohtudokumendid, mis sisaldavad operatsioonide kohta uusi andmeid.

Arvatakse, et operatsioonide korraldamise eest vastutas Venemaal sündinud Pavel Flider oma Californias tegutsenud ettevõtte Trident International kaudu. Pestud Vene raha kasutati USA tipptehnoloogia hankimiseks ja salaja toimetamiseks Vene kaitsetööstusettevõtetele. Dokumentide järgi saatis Flider kahele Soome ja ühele Eesti logistikaettevõttele aastatel 2011-2015 kümneid kaubapartiisid.

Flider toimetas kaupu teiste hulgas hävituslennukeid tootvale MiG-ile ja riiklikule kaitsetehnoloogiaettevõttele Sozvezdije.

Tegevus oli ulatuslik. Trident Internationalile saadeti välismaa pankadest kokku umbes 70 miljonit dollarit ehk umbes 65 miljonit eurot. Raha tuli muu hulgas Eestist, Tšehhist, Lätist, Küproselt ja Hongkongist.

Fliderile saadetud raha on hiljem seostatud ajakirjanike poolt „pesulaks“ nimetatud massiivse Vene rahapesuoperatsiooniga.

Trident Internationalilt saadetisi saanud Soomes ja Eestis paiknevad logistikafirmad oli USA ekspordidokumentides märgitud saadetud kaupade lõppkasutajateks. Saadetiste tõelise sisu asemel oli saatedokumentidesse märgitud, et tegemist on näiteks „elektriliste tööriistadega“.

USA võimud usuvad, et need märked olid valed ning kaup kulges lõpptarbijateks märgitud Soome ja Eesti firmade kaudu tõelistele tellijatele Venemaale.

Operatsiooni eesmärk oli tõenäoliselt lääne Venemaa-vastastest sanktsioonidest möödahiilimine.

Flider peeti kinni 2015. aasta 18. märtsil San Franciscos ning talle esitati süüdistus salakaubaveos ja rahapesus. 2016. aasta augustis sõlmis ta USA võimudega kokkuleppe ja tunnistas end rahapesus süüdi.