Välisminister Soini kirjutas nädalavahetusel oma blogis Iirimaa abordireferendumist. Iirlased hääletasid riigi range abordiseadusandluse muutmise ehk praktikas abordi seadustamise poolt, vahendab Uusi Suomi.

„Räpase vee allikas. Võib paista hea, aga maitseb halb,” kirjutas abordi vastasena tuntud Soini referendumi tulemuse kohta.

Opositsioonis olevasse rootsi rahvaparteisse kuuluv Eduskunta liige Anders Adelcreutz imestas, kuidas võib Soome välisminister sekkuda teise riigi rahvahääletuse tulemusesse ning olla valitsuse kursi vastaselt inimõigusküsimuse ehk abordiõiguse vastu. Sama küsis ministritelt ka roheliste esindaja Ville Niinistö.

„Timo Soini arvamus ei ole Soome ametlik kurss abordi kohta, Ville Niinistö. Arenguministrina suurendasin seksuaal- ja reproduktiivtervise ning reproduktiivõigustega seotud toetuste, sealhulgas ohutu abordi võimaluste rahastamist arengumaades,” vastas Mykkänen roheliste endise esimehe küsimusele.

Seda kinnitas väliskaubandus- ja arenguminister Anne-Mari Virolainen.

„Asi on just nii, nagu Kaitsu (Mykkänen – toim) ütleb. Soome peab kõigega seoses esiplaanil seksuaal- ja reproduktiivtervist ning -õigusi. Viimati teisipäeval arenguministrite kohtumisel. Abordiõigus ei ole arvamuse asi. See on inimõiguste küsimus,” võttis Virolainen asja kokku.