Rootsi süüdistab Soomet selles, et Soome ei anna piisavat panust. Soome omalt poolt süüdistab Rootsit selles, et Rootsi ei pea kinni Dublini kokkuleppe järgsest kohustusest registreerida Rootsi saabuvaid varjupaigataotlejaid ja lükkab nii suure osa pagulasprobleemist Soome kaela, vahendab Ilta-Sanomat.

Soini ütles, et kui asi jätkub Soome ja Rootsi maismaapiiril samamoodi, ähvardab see halvendada naabrite suhteid.

„See ei ole veel hirmus tõsiselt mõjutanud, aga kui see olukord ei lahene, siis võib selline oht olemas olla,“ ütles Soini teisipäeval Ilta-Sanomatele.

Rootslaste tõlgendus on, et kui riik on võtnud vastu nii palju pagulasi ja võtab ka praegusel hetkel palju rohkem kui Soome, peab Soome vastutust kandma.

„Nii võib teadagi mõelda. Aga nii ei saa mõelda, et ei järgita reegleid ja lubatakse läbivedamist,“ ütles Soini.

Soini sõnul aitab Rootsi nii toimides kaasa kuritegelikule tegevusele.

„See, et antakse inimsmugeldajatele ja terroristide rahastajatele selline bisnes ja öeldakse, et selle vastu ei saa midagi teha, et neid lihtsalt tuleb... Sellele tuleb lõpp teha,“ lausus Soini.

„Rootsi ei ole ainus. Taani laseb Rootsi ja Saksamaa Taani. Ainus lahendus on see, et paneme raha pagulaslaagritesse ja asutame hotspotte (vastuvõtukohti sisserändajate kiire tuvastamise, registreerimise ja sõrmejälgede võtmise jaoks) Lõuna-Euroopasse, Põhja-Aafrikasse ja lähipiirkondadesse. Seal tehakse siis see sõelumine ja vaadatakse, kellel on õigus tulla ja kellel ei,“ jätkas Soini. „Seal peab Soome loomulikult kaasa tegema. See on selge asi. Igaüks peab osalema.“