„Kui me ei leia üleeuroopalist lahendust, oleme tõsise mõttekoha ees. Need hulgad on nii suured ja olukord on kogu Euroopas kontrollimatu,“ ütles Orpo väljaandele Verkkouutiset.

Orpo sõnul võiks lahendus olla üleeuroopaline kokkulepe asüülikvootide kohta.

„Tuleks kokku leppida üleeuroopaline lahendus, mille puhul otsustataks riikide kvoodid. Kui kvoot täis saab, ei võtaks riik sel aastal enam varjupaigataotlejaid vastu. Et lahendus oleks üleeuroopaline ja humaanne, peaks riik pärast kvoodi täitumist olema valmis vastu võtma pagulasi Lõuna-Euroopa tulipunktidest,“ ütles Orpo.

Orpo sõnul oleks selle lahenduse eelis see, et Euroopa riigid teaksid teineteise kvoote ja ka varjupaigataotlejad oleksid neist teadlikud. Pagulaste vool Euroopa sees väheneks ja aitamise raskuspunkt siirduks Euroopa välispiiridele tulipunktidesse ja lõpuks pagulaslaagritesse. See hoiaks vaos ka ohtlikku inimeste salakaubavedu.

Orpo sõnul peaks eelkõige taotlema üleeuroopalist kokkulepet. Kui selleni aga ei jõuta, on Orpo valmis selleks, et Soome läheb edasi kas koos teiste Põhjamaadega koos või üksi. Soome piiri sulgemine on ministri sõnul võimalik.

„Kui ei leita üleeuroopalist lahendust, peame ise kontrollimatule sisserändele piirid joonistama,“ ütles Orpo.

Soome oodatakse sel aastal kuni 30 000 varjupaigataotlejat.