„Kas mul on mingeid sidemeid selle riigiga? Kas ma tunnen kedagi sõjaväelasi? See oli väga kummaline,“ ütles seltskonda kuulunud Seija Sivula Iltalehtile Ilta-Sanomate vahendusel.

Soomlaste eesmärk oli reisida suguvõsa kunagisse kodukanti praegu Venemaale kuuluvas Karjalas. Venemaale pääseti, aga paar kilomeetrit enne sihtkohta keeras nende väikebussile ette sõjaväesõiduk.

Sõjaväelaste arvates oli Soome turistide paberitega midagi valesti. Reisifirmast oli varem kinnitatud, et kõik on korras.

„Me pidime sõjaväelaste autole järele sõitma. Olime kogu aeg üsna vaiksed,“ rääkis Sivula.

Sõjaväelased viisid soomlased kohalikku administratiivhoonesse ülekuulamisele. Ülekuulamised kestsid kokku kuus tundi. Selle aja jooksul juua ega süüa ei antud. Lisaks olukorrale Ukrainas küsiti näiteks ühelt seltskonna liikmelt, kas ta tunneb Soomes elavaid venelasi.

„Toas pidi tundide viisi suurt Putini pilti vahtima ja oma järjekorda ootama. Selja taga valvas kogu aeg sõjaväelane,“ rääkis üks soomlane.

Lõpuks väänati igaühele 500-rublane (umbes kümneeurone) trahv puudulike reisidokumentide eest, kus tegelikult oligi viga tehtud. Veel aasta tagasi oli piirkonnas, kus soomlased liikusid, vaja Leningradi sõjaväepiirkonna luba, nüüd oli aga vaja teise sõjaväepiirkonna luba, millest reisi korraldanud firma teadlik ei olnud.