Raportis otsitakse vastust küsimusele, kuidas suhtub Venemaa lähitulevikus oma naabritesse. Tuuakse välja viis võimalikku stsenaariumi Venemaa arengu ning Venemaa ja tema naabrite vaheliste suhete kohta, vahendab YLE Uutiset.

Autorite sõnul on raske hinnata, milline tulevikupilt on teistest tõenäolisem. Seetõttu on ükskõik milline variant tõsiseltvõetav.

1. stsenaarium: Heade suhete taastamine läänega

Paljud asjatundjad on seda meelt, et see stsenaarium ei ole lähitulevikus tõenäoline. Venemaa president Vladimir Putin on küll aeg-ajalt mõista andnud, Venemaa ja lääne suhted võiks endisena taastada. Pettumus on aga selles suhtes olnud korduv. Raporti koostajate sõnul on selle stsenaariumi teostumine ebakindel nii kaua, kuni Putin on võimul või tema esindatav poliitika Venemaal jätkub.

2. stsenaarium: Nõukogude Liidu sarnane impeerium

Selle variandi järgi võtab Venemaa naabrite suhtes omaks agressiivse poliitika. Otsene vastasseis läänega on lühikese ajaperioodi jooksul välditav. Samas tugevnevad läänevastane retoorika ja väikeste riikide destabiliseerimine. Venemaa laiendab oma piire ja hõivab Ida-Ukraina. Putinist saab endisest veelgi ikoonilisem kuju.

3. stsenaarium: Venemaa keskendub oma lähipiirkondadele

Venemaa jätab Ida-Ukraina sinnapaika, kuid võtab pidevalt sõna venelaste olukorra kohta Ukrainas. See jääb retoorika tasemele. Venemaa püüab taastada kaubandussuhteid Ukrainaga. Poliitiline olukord Ukrainas saab tagasilöögi. Venemaa taotleb Euraasia majandusliidu laiendamist.

4. stsenaarium: Kombineeritud väljavaade

Venemaa jagab naaberriigid sõpradeks ja vaenlasteks. Üha rohkem sõlmitakse lepinguid Hiina ja Iraaniga. Euroopa Liidus püüdleb Venemaa jaga ja valitse strateegia suunas. Soome ja Norra võivad sellest kasu saada, kuid leida ennast rahvusvahelistes organisatsioonides keerulises olukorras.

5. stsenaarium: Venemaa isoleerub

Venemaa tõmbub endasse. Natsionalism muutub juhtivaks või ainsaks poliitiliseks diskursuseks. Venemaa on ideoloogilises sõjas lääne ja ennekõike USA-ga. Raporti koostajate sõnul on see stsenaarium kõige tõenäolisem, kui Putin püsib võimul, kuid märkab, et ei suudagi oma rahvusvahelisi eesmärke saavutada. Venemaa loobub varasematest eesmärkidest – moderniseerimisest ja korruptsiooni ohjeldamisest.