Väljaande Weekendsavisen reedese numbri teatel süüdistatakse Kopenhaageni ülikoolis töötanud 49-aastast rahvusvahelise poliitika professorit kergekujulises spionaažis. Väidetavalt abistas Kivimäki Taanis Vene spioone, vahendab YLE Uutiset.

Kivimäki kinnitas YLE Uutistele, et 28. märtsil esitati talle süüdistus välismaise luureorganisatsiooni abistamises või abistamiskatses. Ta vahistati esimest korda 2010. aasta septembris. Kivimäki sõnul on Taani julgeolekuteenistus teda üle kuulanud kokku umbes 350-400 tundi.

Taani võimud kinnitavad, et üks inimene on vahistatud, kuid ei taha asja kuidagi kommenteerida, teatas Taani ajaleht Jyllands-Posten.

Weekendsaviseni teatel kohtus professor vähemalt nelja Vene spiooniga ning edastas neile julgeolekupoliitilisi arvamusavaldusi ja informatsiooni. Teadetekohaselt andis ta edasi ka Vene luurele huvipakkuvate taanlaste nimesid ja andmeid.

Kivimäki väidab, et on vestelnud nelja Vene diplomaadiga, keda Taani julgeolekuteenistus spioonideks peab. Kivimäki sõnul ei ole julgeolekuteenistus esitanud tõendeid selle kohta, et diplomaadid tõesti spioonid on.

Professori sõnul on ta koostanud raha eest professionaalseid analüüse ja andnud teaduslikke hinnanguid venelastele nagu ka mitmetele teistele diplomaatidele ja valitsustele.

Taani riigiprokuröri sõnul on tegemist haruldase juhtumiga ja seda tahetakse arutada suletud uste taga. Glostrupi kohus otsustab protsessi alguses 26. aprillil, kas protsess on suletud, kirjutab Jyllands-Posten.

Kivimäkit süüdistatakse Taani kriminaalseadustiku paragrahv 108 alusel. Selle järgi pole süüalune ise spioonina tegutsenud, kuid aidanud välisriigi spioone Taani territooriumil. Maksimumkaristus on kuus aastat vabadusekaotust. Keegi pole varem selle paragrahvi alusel kohtu all olnud.