Läänemere-äärsete riikide kohtumisele on tulnud kõik tulla lubanud riigijuhid, kaasa arvatud Rootsi kuningas ja Venemaa peaminister Vladimir Putin.

Läänemere-äärsete riikide juhid võtavad kohtumisel omale konkreetseid kohustusi Läänemere keskkonna alase olukorra parandamiseks.

Konverentsi avas Soome president Tarja Halonen, kes ütles avakõnes, et maailma rikkaimate ja keskkonnateadlikemate riikide hulka kuuluvad maad asuvad maailma saastatuimate hulka kuuluva mere ääres, vahendab YLE Uutiset.

Haloneni sõnul on kõik riigid tunnistanud vajadust asuda Läänemere päästmiseks tegutsema ning selleks on vaja seada auahneid eesmärke. Samuti ütles Soome president, et kui Helsingi tippkohtumise uuelaadne koostöömudel toimib, võidakse seda keskkonnaprobleemide lahendamiseks ka mujal kasutada.

Tippkohtumisest võtavad osa Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja Venemaa peaminister Vladimir Putin.

Lätit esindab kohtumisel president Valdis Zatlers, Leedut president Dalia Grybauskaitė ja Eestit peaminister Andrus Ansip. Norra esindaja on peaminister Jens Stoltenberg ja Taani esindaja Lars Løkke Rasmussen.

Saksamaa delegatsiooni juhib põllumajandusminister Ilse Aigner, Poola delegatsiooni asepeaminister Waldemar Pawlak ning Euroopa Liitu vastne regionaalpoliitikavolinik Johannes Hahn. Valgevene esindajana on kohal loodusvarade ja keskkonna aseminister Vitali Kulik.

Tippkohtumisest võtavad osa ka ettevõtete ja organisatsioonide esindajad.