Ülemkomissar Timo Leppälä rõhutas ajalehe Uusi Suomi internetiväljaandele, et naine tegutses politseiniku ametis ja tal olid kõik politseiniku õigused.

Naine on endiselt kriitilises seisundis haiglas. Politseikõrgkooli rektor Kimmo Himberg on juhtunust šokeeritud. Tema sõnul ei ole teada teist sellist juhtumit, kui tööpraktikal olev politseinik oleks saanud kuulihaava, isegi kerge.

Politseikõrgkoolis minnakse tööpraktikale pärast aastaseid õpinguid.

"Peamine emotsioon on praegu mure selle inimese seisundi pärast. On väga paha tunne, kui ise ei saa midagi teha," ütles Himberg.

Naine sai kuulihaava kõhtu autost väljudes. Politsei saabus sündmuspaigale minut pärast seda, kui häirekeskusse oli tulistamisest teatatud. Himbergi sõnul poleks lõpptulemuse seisukohalt mingit vahet olnud, kui praktikandi asemel oleks olnud kogenum politseinik.

"Kindlasti mitte. Esialgne informatsioon oli väga puudulik ja nad saabusid sündmuspaigale väga kiiresti. Nad jätsid auto täiesti reeglitekohaselt teatatud sündmuspaigast eemale ja tulistama hakati kohe," ütles Himberg. "Kogemus ei oleks mingil viisil olukorda muutnud. Selle naisega samal hetkel tuli autost välja teine, kogenum politseinik ja oli lihtsalt tulistaja suva, kelle pihta ta tule avas."

"Tegemist oli hädakaitseolukorraga ja ei oleks võinud mõeldagi, et nad oleksid kohuse täitmata jätnud või läinud teise suunda. Minu informatsiooni järgi lakkas tulistamine kohe, kui politsei saabus ja selles mõttes oli hädakaitse õnnestunud, kuigi ränkade ohvritega politsei poolt," nentis Himberg.

Politseikõrgkooli rektor tõdeb, et Soome ühiskonnas on miski praegu väga katki.

"On vaja küsida, mis seda ühiskonda vaevab, kui korduvalt tuleb ette selliseid juhtumeid. See ei ole enam ametivõimude tegevuse kontrolli all. Jutt käib nüüd sügavamatest asjadest," mõtiskleb Himberg.

Hyvinkääl on politseinikele pakutud hingeabi ning on peetud erinevaid koosolekuid. Leppälä sõnul sai praktikandi paarimees vaba päeva ja õhtul saab temagi ravi.

Rektor Himbergi sõnul arutatakse juhtunut esmaspäeval ka politseikõrgkooli õpilastega.