Eelmisel aastal saabus Soome 32 000 varjupaigataotlejat. Hinnanguliselt kuni kaks kolmandikku neist võib saada eitava vastuse, vahendab Ilta-Sanomat.

Soome politsei teatel on varjupaigataotlusi menetlemisel veel paar tuhat.

Kõiki eitava otsuse saanuid ei suudeta tagasi saata. Osa tagasisaatmisotsuse saanutest naaseb kodumaale ilma sellest teatamata ning sellisel juhul puuduvad nende asukoha kohta andmed.

Eelmisel aastal maksid tagasisaatmised Soome riigile umbes kolm miljonit eurot. Sel aastal see summa politsei teatel mõnevõrra suureneb.

Politsei on sügise ja talve jooksul saanud informatsiooni umbes 1500 isiku kohta, kes on lahkunud oma raha eest. Tegelik arv võib olla suurem, sest kõik ei teata võimudele oma lahkumisest.

Ilma rahata isikute tagasisaatmise eest maksab riik. Politsei kasutuses on hinnanguliselt eraldatud sihtotstarbeline rahasumma, millest tagasisaatmised kinni makstakse.

Tellimuslennu kulutused on keskmiselt umbes tuhat eurot inimese kohta. Ühele lennule võib mahtuda kümneid inimesi ja maksumus vaheldub politsei teatel 20 000-st kuni 200 000 euroni.

Kulutused sõltuvad lennu pikkusest. Rongiga tagasisaatmine Venemaale on soodsam kui maakera teisele poolele lennutamine.

Politsei ei avalda, milliseid lennufirmasid tagasisaatmiseks kasutatakse.