„Tundub üsna segasena, kui Sipilä räägib sellest, et keskerakond on Paasikivi liinil. Soome ei ole enam Paasikivi liinil, me ei ole enam erapooletud,“ ütles koonderakonna esindaja Pertti Salolainen Iltalehtile.

Aastatel 1946-1956 Soome president olnud Juho Kusti Paasikivi arvatas olid Nõukogude Liidul Soome suunal legitiimsed julgolekuhuvid. 1948. aastal nõustus Paasikivi Nõukogude Liidu pakutud sõpruse, koostöö ja vastastikuse abistamise lepinguga (YYA).

„Ma ei hakkaks arvustama Paasikivi-Kekkoneni liini, aga seda ei ole poliitiliselt liitunud Euroopa Liidu-Soome ülesehitusse sisse ehitatud,“ sekundeeris Salolainenile teine koonderakondlane Ilkka Kanerva.

Peaministriks pürgiv Sipilä ütles laupäeval uudisteagentuuri STT intervjuus, et keskerakond on välis- ja julgolekupoliitikas Paasikivi liinil, kuid samas kindlalt Euroopa Liidu ühisrindes.

Koonderakondlane Ben Zyskowicz nimetas seda seisukohavõttu omapäraseks ja esitas Sipiläle mitmeid küsimusi.

„Kas Eesti kujutab Sipilä meelest ohtu ida poole ehk Venemaale, sest kuulub NATO-sse? Aga kuidas võiks Soome vähemalt teoorias kujutada ohtu läänele, kui Soome on ka Sipilä sõnul osa läänest?“ küsis Zyskowicz oma pressiteates, millele oli pealkirjaks pandud „Keskerakonna Venemaa-liin endisest segasem“. „Kas Sipilä on unustanud selle iseenesest selge lähtekoha, et ka Venemaa teab hästi, et Soome on ja püsib osana läänest? Kui seda teab ka Venemaa, miks tundub see asi olevat keskerakonnale jätkuvalt ebaselge?“

Sipilä abi Riina Nevamäki edastas esmaspäeva õhtul e-postiga Iltalehtile Sipilä kommentaari.

„Intervjuus küsiti Paasikivi liini kohta. Vastasin sellele, et olukord ja tegutsemiskeskkond on nüüd teine, ja Soome on selgelt osa läänest. Paasikivi õpetus oli pidada häid suhteid naabritega ja see kehtib endiselt,“ teatas Sipilä.

Keskerakonna välis- ja julgeolekupoliitika töörühma juhtinud Seppo Kääriäinen süüdistab koonderakonda tahtlikus väärtõlgendamises, väänamises ja pööramises asjade hämaramaks muutmiseks.

Välisministriks pürgiv keskerakondlane Paavo Väyrynen on näiteks välja pakkunud, et Krimmi poolsaare võiks muuta Puerto Rico sarnaseks omavalitsuspiirkonnaks.

Keskerakondlane Paula Lahtomäki on aga näiteks hakanud „lobiorganisatsiooni“ Soome-Venemaa selts esimeheks.