Soome peaminister Juha Sipilä ütles, Soome rahvusringhäälingule Yle, et Macroni kirglik sõnavõtt sai Tallinnas õhtusöögilauas kahetise vastuvõtu osaliseks.

„See ind on Lõuna-Euroopas ja Põhja-Euroopas natuke erinev,“ ütles Sipilä pärast õhtusööki. „Siin põhjas rõhutatakse seda, et tehakse, mida kokku lepiti, ja lõunas ollakse innukamad tegema visioone tuleviku kohta ja integratsiooni süvendama.“

Macron pidas Tallinnas Sipilä sõnul samasisulise sõnavõtu kui oma programmilises kõnes teisipäeval Sorbonne’i ülikoolis, kus ta õhutas Euroopa Liidu koostööd süvendama. Macron tegi näiteks ettepaneku koostada Euroopa Liidu ühine kaitse-eelarve ja kehtestada ühised maksud kulude rahastamiseks.

Sipilä sõnul ei ole Macroni visioonid Euroopa Liidu tuleviku üle peetavat arutelu eriti muutnud sellega võrreldes, milline see oli eelmisel kevadel enne Macroni presidendiks valimist. Mingisugust vastukaja Macron siiski sai.

„Mitmes sõnavõtus kiideti seda, et on vaja veidi kaugemale vaatavat, kui jõuti Bratislava protsessis,“ ütles Sipilä, viidates märtsis lõppenud arutelule Euroopa Liidu tuleviku üle.