Rahvaalgatuse korras esitatud sooneutraalse abieluseaduse vastu olid keskerakonna, Põlissoomlaste ja kristlike demokraatide esindajad ning kolm koonderakonna esindajat, vahendab YLE Uutiset.

Üks koonderakonna esindajatest hääletas koos sotsiaaldemokraatide, roheliste, vasakliidu ja rootsi rahvapartei rahvasaadikutega sooneutraalse abieluseaduse poolt.

Roheliste esindaja Jani Toivola ütles, et peab tähtsaks, et seaduse pooldajad esitasid õiguskomisjonis vastulause, mille põhjal saab seaduse saatuse üle hääletada Eduskunta täiskogu.

„Selles vastulauses teeme me ettepaneku, et abieluseadust muudetaks nii, et ka samasoolised paarid võiksid tulevikus abielluda, mis on meie arvates tähtis nii võrdõiguslikkuse küsimusena kui ka tagab kodanikele õiguse mitte olla diskrimineeritud,“ ütles Toivola.

Rahvaalgatuse korras alguse saanud seaduseelnõu tuleb Eduskunta täiskogus arutusele järgmisel nädalal. Hääletus toimub 28. novembril.

Soome parlamendis käsitletakse asja niinimetatud enesetundeküsimusena ehk fraktsioonidistsipliin selle kohta ei kehti. Eduskunta võib vaatamata õiguskomisjoni seisukohale ka rahvaalgatuse poolt hääletada.

Kui õiguskomisjoni seisukoht jääb täiskogu hääletusel kaotajaks, saadetakse eelnõu tagasi Soome parlamendi niinimetatud suurde komisjoni ja täiskogu otsustab eelnõu saatuse hiljem teisel hääletusel.