Yle on saanud mitmetelt Soldiers of Odini siseallikatelt informatsiooni, mille järgi on tänavapatrullijad omavahel tülli läinud ka juhtivas keskuses Kemis. Kasvanud on ka rahulolematus Kemi juhtkonnaga.

Yle on kogunud andmeid ka odinlaste juhtide salajastest vestlustest Facebookis. Nendest selgub, et Soldiers of Odini tähelepanu on nüüd pööratud ennekõike anarhistidele, vasakpoolsetele ja niinimetatud tolerastidele.

Odinlaste pealikud kavandavad Yle teatel nende gruppide vastu nii vägivaldseid kui ka vägivallatuid kättemaksuaktsioone. Koostööd vastaste mustamiseks tehakse ka viha õhutava väljaandega MV-lehti.

Lisaks sellele on Yle teada saanud, et Soldiers of Odini pealikute hulgas on mitmeid narkootikumide tarvitajaid ja Kemi juhtkond väidab, et nende klubiruume on salaja pealt kuulatud.

Odinlaste väljapaistvamate vastaste hulgas on anarhistid. Mai lõpus rüüstasid nad odinlaste Tampere klubiruumid, mis ajas Soldiers of Odini Soome juhtkonna raevu.

Juhtkond vandus Facebookis hävitustöö tegijatele kättemaksu.

„Igaks juhuks pekske läbi igaüks, kes kaldub veidigi vasakule,“ kommenteeris Kemi juhtkonda kuuluv Jani Valikainen, kes on Soome ettevõtlusregistris Soldiers of Odin ry ametlik aseesimees.

Paljud kohalikud organisatsioonid pakkusid oma toetust „punkarite peksmisvõistluses“ ja toetasid patrullimist ilma Soldiers of Odini tunnusmärkideta.

Kemi esindajad näitasid ettepanekule rohelist tuld.

„Ilma tunnusteta võite teha, mida tahate. Sest kui tunnustega ründaksime halastuseta inimesi, kaotaksime need vähesedki toetajad,“ mõtiskles teine Kemi juhtseltskonna liige.

Oulu esindaja tegi ettepaneku, et nüüdsest alates võiks igas patrullis olla keegi ilma tunnusteta.

„Halastuseta molli karjujatele. Meil on Oulus sitaks mutu’sid (soome slängis sisserändaja - toim) ja vähe odineid. Kui meie usutavus on gaidide tasemel, ei ole asjal mõtet,“ kirjutas ta.

„Ilma tunnusteta patrulli ja nulltolerants norimisele ning tumadamale nahale,“ toetas Kouvola juhtkonna esindaja.

Vaid üks juhtkonna liige esitas vastuväiteid.

Lisaks anarhistidele on odinlased solvunud Soome vasakliidu endise aktivisti Riikka Yrttiaho peale, kes jõudis registreerida Soldiers of Odini kaubamärgi enne organisatsiooni ennast. Yrttiaho teatas, et kavatseb toota selle kaubamärgi all riideid, mis sätendavad ja millel on ükssarviku pildid protestiks rassismi vastu.

Facebookis arutati, mida Yrttiahoga peale hakata.

Tehti ettepanek, et MV-lehtit välja andev Ilja Janitskin teeks Yrttiahost väikese kiusliku loo.

Kevadel väljendas odinlaste juhtkond pettumust selle üle, et rahvast ei huvita patrullimine.

„Proovijaid peab peaaegu kommiga ligi meelitama,“ kurtis üks odinlaste juht.

Ka juhtkond ise tundus olevat väsinud. Ühe kohaliku organisatsiooni vastutav isik kirjutas, et on „vaimselt, kehaliselt ja majanduslikult läbi“.

Yle on kuulnud mitmest Soldiers of Odini siseallikast rahulolematusest selle üle, et juhtisikud Kemis ja mujal istuvad peamiselt klubiruumides ja joovad õlut. Liikmemaksudest ja riiete müümisest saadavat raha kasutatakse klubiruumide ülalpidamiseks ja pidutsemiseks.

Lisaks alkoholile liigub odinlaste hulgas ka narkootikume. Yle on saanud mitmest erinevast allikast teateid selle kohta, et paljudes kohtades, ka Kemis, osaleb odinlaste tegevuses kangete narkootikumide tarvitajaid.

Soldiers of Odini asutaja ja juhiks peetava Mika Ranta positsioon on olnud Kemis vaieldav. Erimeelsusi on olnud muu hulgas Ranta poliitilise aktiivsuse ja värske peksmise eest süüdimõistmise tõttu.

Yle andmetel kavandab Ranta odinlaste juhtkonnast lahkumist. Juhtkonna vestlustes Facebookis ta enam ei osale.

Pole selge, kes organisatsiooni juhib, sest ka aseesimees Valikainen ei oma kindlat toetust.