Soomlasest isa ja poeg olid just käinud Tallinnas isa töökoha poolt korraldatud lõbureisil, kui nad sarkoptoossügelistesse ehk süüdiklestsügelistesse haigestusid, vahendab ajaleht Helsingin Uutiset.

"Mu mees ütles kohe peale reisi, et Tallinna hotell oli koristamata ja räpane koht. Mees nakatus ilmselt voodis. Paar nädalat peale reisi nakatusin ka mina," ütles reisil käinud mehe naine ajalehele.

Naise sõnul olid ta mehel aga kõige hullemad sümptomid ning abikaasa pidi käima isegi neli korda arsti juures, enne kui üks neist oskas õige diagnoosi panna.

Samuti haigestus sügelistesse ka peretütar ja tema poiss-sõber, kes määrati mõlemad ravikuurile.

"Kreemid ja tabletid maksid kõik kokku vähemalt 600 eurot. Ravimid olid ikka väga kallid," rääkis naine ajalehele.

Naine oli aga äärmiselt üllatunud asjaolust, et kuidas sai mees nakatuda Eestis, kus hügieeni tase on sama hea, kui Soomes.

Naine lisas, et tema arvates on üheks sarkoptoosipuhangute laienemise põhjuseks ilmselt ka viinaturism Eesti ja Soome vahel.

"Kindlasti see suurendab ohtu ja üha rohkem inimesi tuleb sealt (Eestist - toim.) ju ka siia elama," lisas naine.

Kohalik dermatoloog rääkis aga ajalehele, et soomlased on Eestisse ja Venemaale reisides sügelisi üha rohkem riiki kaasa toomas.

"Mulle tundub et see on tõusev trend. Tavaliselt puhkevad sellised haigusepuhangud sõjaväe- või meditsiiniasutustes, samuti suurendab aga aktiivne reisimine suurendab nendesse haigestumiseks," rääkis dermatoloogia spetsialist Pekka Desert ajalehele.

"Sügelised on Eestis ja Soomes suhteliselt tavalised. Ei saa ka välistada, et kasvav alkoholiturism Eesti ja Soome vahel on haigestumisi suurendanud," lisas spetsialist.

Teise dermatoloogi Anna Hjerppe sõnul on aga sügeliste puhang umbes iga seitsme aasta tagant Soomes tegelikult normaalne nähtus.

"Ma ei saa otseselt sügeliste puhangut justnimelt viinaralliga seostada, aga jah, tõsi, et kui reisitakse palju, siis on suur oht ka haiugusepuhanguteks," lisas Hjerppe.