Soome välisministeeriumi teatel on väljastpoolt Euroopa Liitu saabunud marjakorjajatele välja antud umbes 4000 lühiajalist viisat, mille aluseks on küllakutsed umbes 20 marjaäriga tegelevalt Soome firmalt. Valdav enamus marjakorjajatest – umbes 3200 – on pärit Taist ning nad on tavaliselt riisikasvatajad, kelle saak ei ole veel Soome suve ajal valmis, vahendab Helsinki Times.

Küllakutsed on tulnud firmadelt, nagu näiteks Sotkamos asuv Ber-Ex, mis ostab marju 364 korjajalt.

„On olnud ebatavaline aasta,“ ütles firma juht Kari Jansa. „Kainuu maakonnas, kus me tegutseme, võttis 30. juuni öökülm suures piirkonnas ära mustikad, nii et suur osa korjajaid viidi muu hulgas üle Lõuna-Savosse ja Kymenlaaksosse.“

Mujal Soomes, eriti Lapimaa lõuna- ja lääneosas, on olnud ebatavaliselt hea marja-aasta ning sealt võib leida ka suure osa tai marjakorjajaid.

Marjakorjajate saatmine kohtadesse, kus nad kohalikku elanikkonda ei sega, sõltub firmadest. Viimase üheksa aasta jooksul, kui tai marjakorjajad on Soomes käinud, on esinenud mõningaid hõõrumisi, kuid sel aastal on need firmade teatel mõningal määral vaibunud.

Eelmise aasta marjahooaja järel võisid korjajad koju naasta keskmiselt 3000 euroga ning parimad korjajad teenisid kuni 10 000 eurot, kuigi selleks tuleb metsas veeta väga pikki päevi.