Soomes on mehi traditsiooniliselt olnud raske kaasata vabatahtlikuks immigrantide sisseelamise abistamiseks. Üheks põhjuseks võib olla see, et kodustamistööd teevad enamuses naised naistega, arvas programmi Miessakit kavandaja Antti Kaski, kirjutab helsinginuutiset.fi.

Miessakit on ainult meestele suunatud tugiisikuprogramm, mis nüüd pakub siiski ka soomlastest meestele huvi. Koostöös Helsingi sotsiaalametiga novembris-detsembris korraldatavale tugiisikukoolitusele tuli tunduvalt rohkem taotlusi, kui kohti on ette nähtud. Koolituse läbinu kohustub aasta aega töötama immigreerunud mehe tugiisikuna.

"Paljud soomlastest mehed peavad tähtsaks sellist tegevust tugiisikuna. Intervjuudes on toodud välja immigratsiooni kriitiliselt suhtuvate rühmituste domineerimine meedias. Neil on sellest kõrini ja nad tahavad teha midagi konkreetset immigrantide abistamiseks ja toetamiseks," jätkas Antti Kask.

Kask kinnitas, et tugiisikute järele on suur vajadus, sest kõigi immigrantidega töötavate inimeste arvates on Helsingis palju sisserännanud mehi, kes vajavad tugiisikuid.

Tugiisikud saavad näiteks aidata soome keele praktiseerimisel, kuid teha ka palju muud. "Tegevus on tavaline argielus toimetulek. Toetuspaarid on käinud teatris, kinos, kohvil, ujumas, ehk teinud seda, mida inimesed tavaliselt teevad. Tugiisik ei ole immigrandi asjaajaja, kes aitab asju ajajada haigekassa või töökoha leidmisel, kuid võib selleski aidata," rõhutas kaski.