Hüdrofon on veealune mikrofon, mida erinevate riikide mereväed ja laevastikud kasutavad allveelaevade otsimiseks, vahendab Helsingin Sanomat.

Kaablid leiti, kui uuriti uue Soomest Saksamaale kulgeva andmesidekaabli Sea Lion kavandatavat marsruuti merepõhjas.

Sea Lioni projekti ellu viiva firma Cinia asejuhi Jukka-Pekka Joensuu sõnul ei ole neil teada, millega leitud kaablid seotud on.

Uue merekaabli sihi ääres on Soome majandusvööndis kokku 22 kaablite ristumist. Neist 12 kohta on teada, et need on kasutusel ja seitse kasutuselt kõrvaldatud.

Sea Lion ristub ainuüksi Soome territoriaalvetes kokku seitsme teise kaabliga. Neist viis on kaitsejõudude sõjalise eesmärgiga kaablid, mille asupaika tuleb salajas hoida.

Santahaminast Saksamaale kulgeva kaabli marsruudile on saadud Soome kaitsejõudude peastaabi luba. Mereväe palvel muudeti seda veel märtsis Soome merepiiri lähistel.

Ilmselt kulges Sea Lion liiga lähedal allveelaevade avastamiseks mõeldud anduriväljale või sõjalisele andmesidekaablile.

„Me ei kommenteeri mereväe kaableid mingitpidi,“ ütles Joensuu. „Me ei ole selleks õige osapool.“

Soome kaitsejõudude kommunikatsioonijuht Mika Kalliomaa ütles kolmapäeva õhtul, et ei tea leitud tundmatutest kaablitest midagi.