Euroopa Liidu siseministrid kogunevad Pariisi rünnakute ja liikvel oleva pagulaste hulga tõttu reedel erakorralisele kohtumisele Euroopa keerulisele olukorrale lahendusi otsima muu hulgas tõhustatud sisepiiride kontrolli näol, vahendab Yle Uutiset.

Soome siseministeeriumi kantseleiülem Päivi Nerg hoiatab, et Schengeni süsteem käriseb õmblustest pagulaste suure hulga tõttu. Suurim valupunkt saab alguse Kreeka piiride valvamisest.

„Kreeka ei saa pagulaste taagale üksi vastu pidada,“ ütleb Nerg. Surve Kreekale mõjutab aga otseselt ülejäänud Euroopat.

„Välispiiridelt tuleb sisse tohutult inimesi, keda ei suudeta esimeses Euroopa Liidu riigis registreerida. Inimeste rännak jätkub Euroopa Liidu alal. Kui meil ei ole sisepiiride kontrolli, tulevad nad lõpuks Soomeni välja,“ märgib Nerg.

Soome loodab Euroopa Liidu kohtumiselt, et Schengeni alal võetaks üheaegselt kasutusele sisepiiride kontroll, teatab Nerg.

„Euroopa Liidu süsteemis on juba ammu olnud võimalik sisepiiride kontroll ajutiselt taastada. Me loodame, et Euroopa Liit võtaks selle abinõu tarvitusele kõigis liikmesriikides üheaegselt ja ühiselt,“ ütleb Nerg. „Nii saaksime kergendada varjupaigataotlejate ebaühtlast survet Euroopa erinevatele riikidele. Seejärel saaksime taaga sisemiste ümberpaigutamistega ära jagada.“

Nerg ei usu, et 1995. aastal kasutusele võetud Schengeni lepe ja inimeste vaba liikumine lõplikult ära kaoksid.

„Kui öeldaks, et piirikontroll võetakse edaspidi kasutusele alatiseks, tuleks lepingu teatud osa muuta. Samas tekiks korvamatu kahju eeskätt terrorismi ja organiseeritud kuritegevuse vastasele võitlusele, kui kaotataks ühised admesüsteemid,“ arutab Nerg.

Nergi sõnul on Euroopa Liidus vaevalt survet kogu Schengeni süsteemile lõpu tegemisele.

„Minu arvates ei. Surve kulmineerub sisepiiride kontrolli taastamisega. Ning välispiiri valvamise pidavusega Kreeka saarestikus. Ja just see on see koht, mis lonkab,“ ütleb Nerg.