"Küsimus on etnilise algupära põhjal tehtavas profileerimises, mis rikub Euroopa inimõiguste deklaratsiooni ja Soome põhiseadust," ütles ÜRO inimõigusteraportöör Martin Scheinin.

Tema hinnangul paistab töörühma mõtteviisist läbi idee, et soomlane võiks bussipileti jaoks raha edasi kerjata, kuid välismaa päritolu mustlaste kerjamine kriminaliseeritaks. Põhiseaduse järgi on aga kõik seaduse ees võrdsed. Euroopa inimõiguste deklaratsioonis on tingimusteta diskrimineerimise keeld.

"Mustlaste vaesuset ja süstemaatilist diskrimineerimist puudutavatele inimõigusprobleemidele tuleks mõelda muid lahendusi kui kerjamise keelamine," ütles Helsingi ülikooli riigiõiguse professor Tuomas Ojanen.

Soomes toimuvad tuleva aasta aprillis parlamendivalimised ja poliitikud on asunud võtma aktiivselt seisukohti immigrante ja kerjamise keelamist puudutavas arutelus. Juuni lõpus ütles Soome parlamendi põhiseaduskomisjoni esimees, et kerjamist keelav seadus on võimalik kehtestada tavalise seadusena. Tema hinnangul seega seadus põhiseadusega vastuolus ei oleks.