Seksuaalpõgenike arvu ei ole uuritud, kuid maapiirkondades elavate homode üksindus on seksuaalse võrdõiguslikkuse eest seisvas Setas teada, kirjutab YLE Uutiset.

"Kohalikud omavalitsused võiksid aktiivselt toetada arutelusid ja väikerühmi, et seksuaalvähemuste hulka kuuluvad võiksid kohata üksteist," ütles Seta juht Outi Hannula.

Mikkelis elava Juha Kautoneni hinnangul on laiem avalikkus homodest valesti aru saanud. "Üleslöödud moenukk ei ole õige ettekujutus sellest, mis homod tegelikult on. Nad ei ole ostlevad peopanijad, vaid täiesti tavalised inimesed," ütles Kautonen.

Homo elu Soome väikelinnas võib tunduda väga raske. Näiteks Mikkelis ei ole seksuaalvähemusi tänavapildis näha. Käsikäes kõndimine samast soost inimesega on praktiliselt võimatu. "See oleks selgesti provotseeriv. Saaks kuulda sõimamist ja olukord võib lõppeda isegi vägivallaga," arvab Kautonen.

Tema hinnangul on võimalik inimeste sallimatust muuta vaid avatud olemisega. "Tasub tulla kapist ausalt välja ja olla see, kes oled. Lubada sel armastusel õitseda, mis meil on. Kasvi sookaaslase vastu, kuid laseme sellel õitseda hoolimata sellest, et järele karjutakse," soovib Kautonen.