Üks tehastest on juba valmis ehitatud ning Argentina esindaja rahvusvahelises kohtus Susana Ruiz Cerutti nimetas seda halvaks tehaseks halvas kohas, vahendab Associated Press.

Cerutti ütles kohtule, et tehas, kus toodetakse eukalüptipuidust tselluloosi, pumpab oma heitveed kaht riiki eraldavasse Uruguay jõkke ning paiskab Argentina turismilinna lähedal õhku haisvaid gaase.

Vaidlus on muutnud ajalooliselt sõbralikud suhted kahe Lõuna-Ameerika naaberriigi vahel pingelisteks ja viinud jõge ületavate sildade blokeerimiseni Argentina aktivistide poolt.

Cerutti väitis kohtule, et Montevideo Soome ettevõtetele Botniale ja Stora Ensole antud luba kahe tehase ehitamiseks rikub 1975. aastal Argentina ja Uruguay vahel sõlmitud lepingut piirijõe haldamise kohta.

Argentina väidab, et soomlaste ehitatud tehas on vastutav mürgiste vetikate vohamise eest piirijões ja naabruses asuvatesse linnadesse levivate vesiniksulfiidi pilvede eest, mis haisevad nagu mädamunad.

Uruguay väidab, et 1,2 miljardit dollarit maksev tehas, mis on riigi ajaloo suurim välisinvesteering, suurendab Uruguay eksporti 15 protsendi võrra.