Keskerakonna juhti Juha Sipilät asendanud Rehn keskendus oma sõnavõtus ürituse korraldajate kritiseerimisele selle eest, et debati toimumisaega ei õnnestunud kokku sobitada Sipilä päevakavaga, vahendab Helsingin Sanomat.

„Ma olen üsna pettunud, et Euroopa Komisjoni Soome esindus sekkub sel viisil Soome sisepoliitikasse. Minu ajal seda ei juhtunud ega tohiks ka juhtuda,“ ütles Rehn.

Seejärel rääkis Rehn veidi julgeolekupoliitikast ja teatas, et lahkub, mida ka publiku pahameeleavalduste saatel tegi. Hiljem süüdistas ta korraldajaid erapoolikuses ka oma blogis.

Suur osa Soome erakondadest jätaks siduva seisukoha NATO liikmelisuse kohta järgmise valitsuse programmist välja.

„Ühelgi iseseisval riigil ei ole mõistlik välistada ühtki julgeolekupoliitilist valikuvõimalust. Asju peab otsustama vastavalt olukorrale,“ ütles sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Antti Rinne.

Ka rootsi rahvapartei ka koonderakond jätaksid seisukoha NATO kohta valitsusprogrammist välja. Vasakliit ja rohelised seevastu peavad selgeks, et Soome ei taotle järgmise valitsuse ajal NATO liikmestaatust. Vasakliidu esimehe Paavo Arhinmäki arvates võiks nii ka valitsusprogrammi kirjutada.

Rootsi rahvapartei esimees, praegune kaitseminister Carl Haglund leidis, et parlamendis peaks läbi viima kõiki erakonda kaasava uuringu julgeolekupoliitika suundadest, mis oleks NATO-debatile aluseks.

Koonderakonna esimehe, peaminister Alexander Stubbi hinnangul on julgeolekupolitiiline keskkond üsnagi püsivalt ja otsustavalt muutunud.

„Oleme jõudnud ühe ajastu lõppu. See aeg algas pärast külma sõja lõppu 25 aastat tagasi. Nüüd oleme olukorras, kus Venemaa taotleb püsivat ebastabiilsust. See saab olema pikaaegne olukord,“ ütles Stubb.

Stubbi arvates on NATO Soome loomulik väärtustepõhine kogukond, mille liikmeks astumine toimuks kolme sammuga.

„Me ei välista seda järgmise valitsuse programmis. Teeme uuringu. Ja kolmandaks: kogu poliitiline juhtkond on liikmelisuse poolt ja Soome rahva enamus on liikmelisuse poolt,“ ütles Stubb.

Stubbi hinnangul eeldaks NATO liikmelisuse taotlemine tõenäoliselt rahvahääletuse korraldamist.

Põlissoomlaste esimees Timo Soini tuletas meelde, et nende liige Jussi Niinistö on juba pikalt rääkinud NATO-uuringu läbiviimisest. „On tark julgeolekupoliitilist maastikku laialdaselt kaardistada, kuigi ma ei usu, et Soome on hüpetega NATO-sse minemas,“ ütles Soini.